Прочитај ми чланак

ПАЈТИЋ: Подржавамо Чанка, али нас нису звали на догађај

0
ФОТО:  ЛСВ

ФОТО: ЛСВ

Чанак: Видеће се да ли да ће Уставни суд бити брз и ефикасан, као, када је требало укидати надлежности Војводини

Демократска странка подржава иницијативу Лиге социјалдемократа Војводине која је јуче предата Уставном суду Србије за оцену уставности дела Закона о буџетском систему и Закона о буџета Србије. Демократа није било јер нисмо позвани на тај догађај, каже за Данас Бојан Пајтић, председник ДС и премијер Војводине, одговарајући на питање зашто није било демократа на јучерашњој протестној шетњи коју је организовала Лига.

Данас седница Председништва ДС

На седници Председништва ДС, која би према нашим сазнањима требало да се одржи данас, биће речи о томе на који начин ће ова странка улазити у коалиције на локалном, покрајинском и републичком нивоу, али и о амандманима који су пристигли на програм ДС. Лидер ДС Пајтић најавио је да ће у јануару проевропским странкама понудити да потпишу документ којим ће се обавезати да неће улазити у коалицију са СНС. Како сазнајемо, тај документ још није завршен.

Према Пајтићевој процени иницијатива Лиге ће вероватно проћи као и претходна из 2012. коју је поднела Влада Војводине, али Уставни суд тај предлог још није разматрао. „Вечито на леру“, наводи Пајтић.

Лидер ЛСВ Ненад Чанак рекао је јуче да Србија неће бити правна држава све док се Војводини не исплати 1,9 милијарди евра, колико јој је закинуто у последњих десет година.

„Мислили су да смо заборавили, као што смо заборавили да се бранимо. Нисмо заборавили ни једно ни друго“, рекао је Чанак новинарима испред Уставног суда, после протестне шетње коју је организовала ЛСВ од Трга Николе Пашића до зграде Уставног суда у Немањиној улици.

Он је рекао да су се окупили симболично, само да кажу да на то неће пристати. Како је додао, видеће се да ли да ће Уставни суд бити брз и ефикасан, као, како је истакао, када је требало укидати надлежности Војводини, или када је требало заборавити да се мора донети закон о финансирању те покрајине.

„Ово окупљање је само упозорење. Водите рачуна шта радите, јер следећи пут ако будемо морали да долазимо неће бити симболично“, навео је Чанак. Он је рекао да су припадници ЛСВ ту да подсете УСС да ради свој посао или да оду. Како је истакао он верује у независност те институције, која сада треба да се покаже.

„У Уставном суду само је службеник примио иницијативу и надам се да ће резултат уследити, пошто ће Уставни суд реаговати“, рекао је Чанак.

Одговарајући на новинарско питање, Чанак је рекао да на протесту нема демократа и навео да не треба да зове некога да брани сопствену земљу и рођена права.

„Ко је председник владе Војводине, из које је странке? Нема их нигде, њих питајте, а не мене зашто нису овде. Ја нисам Бојан Пајтић, овде смо дошли симболично и то је део кампање „Правда за Војводину“, која траје већ 25 година“, рекао је Чанак.

На челу колоне у којој је било више стотина грађана налазио се велики транспарент на којем је писало „Правда за Војводину“, а ношени су и транспаренти на којима је писало „Где сте сада уставобранитељи“, „Чије су наше паре“, „Војводина, наша дика…“

Извор: danas.rs