Прочитај ми чланак

Ево ко је уз Кристофера Хила данас учествовао на маршу за Украјину у Београду

0

Учесници "Марша солидарности са Украјином" данас су, после окупљања у Пионирском парку, кренули у шетњу до Трга републике, у центру Београда, где су пуштене химне Србије и Украјине и минутом ћутања одата је почаст настрадалима у рату.

На скупу примећени и српски политичари Ненад Чанак из ЛСВ-а, Павле Грбовић председник ПСГ, Добрица Веселиновић из Зелено-левог фронта, некадашњи премијер Зоран Живковић, као и некадашњи члан СНС Драган Шормаз, који је носио украјинску заставу.

Организатори скупа су невладина организација „Руско-демократско друштво“ у Србији под паролом „Две године инвазије, 10 година рата“ .

Након Марша солидарности са Украјином, поводом 32. годишњице проглашења независности те земље, украјински амбасадор у Србији Володимир Толкач је рекао да се Украјина труди да данас задржи руску агресију на своју територији захваљујући дипломатском корпусу, али и информацијама.

Шеф делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре у свом говору је истакао да је ЕУ спремна да стоји уз Украјину колико год буде било потребно и да пружи хуманитарну, финансијску и војну помоћ како би Украјинци остали искрени према свом циљу.

„Овде смо да одамо почаст свим Украјинцима који су изгубили своје животе и своје вољене у овом страшном рату. Такође, смо ту да покажемо своју посвећеност континуираној подршци у наредном периоду“, истакао је Жиофре.

Амерички амбасадор Кристофер Хил, је упитан зашто на скупу нема представника Србије, рекао је да су овонедељни састанак Вучића и украјинског председника Володимира Зеленског у Атини, као и јучерашње онлајн учешће премијерке Ане Брнабић на самиту Кримске платформе, „знак да се Украјина и Србија приближавају“.

„Веома сам поносан што су САД биле међу главним подржаваоцима и тако ћемо и наставити колико год буде потребно. То није одлука наше владе већ нашег народа, широм САД ћете видети заставе Украјине истакнуте у двориштима“, рекао је Хил.

Жиофре је пре Марша истакао да ће ЕУ наставити да подржава слање хуманитарне помоћи Украјини, додајући да ће се наставити сарадња Србије, Украјине и осталих на Западном Балкану како би се заједно интегрисали у унутрашње тржиште ЕУ и кретале ка будућем чланству.

Амбасадор Велике Британије у Србији Едвард Фергусон изјавио је у Пионирском парку да је на скупу показана солидарност са „украјинским пријатељима који се са изузетном храброшћу боре за своје животе, породице и своју слободу“.