Прочитај ми чланак

ОВО СВИ МОГУ ДА УРАДЕ! Како извршити државни удар на изборима?

0
Фото: Телепромптер

Фото: Телепромптер

Показало се да нам је цртање Чича Глиша, Бетмена, Супермена, гласање за Венди, Ђоковића или Екрема донело више штете него користи. Сви грађани Србије 24. априла могу практично да изазову прави државни удар уколико ураде нешто сасвим једноставно.

Сећате се хистерије око Вучићевог измишљеног државног удара? Вучић воли да застрашује измишљеним државним ударима.

Међутим, сви грађани Србије могу на веома једноставан начин Вучићу да покажу како заиста изгледа један ударни државни удар. “Информером” државни удар биће мачији кашаљ наспрам онога шта народ може да учини 24. априла.

Бели листићи или поништени листићи донели су нам у претеклих неколико изборних циклуса више штете него користи. Сваки бојкот избора обио нам се о главу.

Међутим, постоји нешто сасвим једноставно што може да уради сваки слободни грађанин на гласачком месту, а да за ту могућност уопште не знате.

Изборни листићи понесите кући!

Које су последице уколико изборни листић понесете кући?

На дан гласања уредно се пријавите бирачком одбору и потпишите бирачки списак као да ћете гласати. Када добијете изборни листи, ваше је право да са тим изборним листићем радите шта желите. Ви ћете га однети кући.

Када се буду бројали гласови, бирачки одбор ће утврдити да у кутији има мање гласачких истића у односу на број потписа на бирачком списку.

Избори би у тој изборној јединици требало да буду поништени због нерегуларности.

За предстојеће изборе предвиђено је више од 8.000 бирачких места. Замислите да само хиљаду људи на хиљаду бирачких места изазове поништење и понављање избора.

Ако немате за кога да гласате и ако не желите да се осећате одговорним због неизласка на изборе, покажите “активан бојкот” према владајућем партократском систему у Србији и 24. априла из бунта понесите гласачки листић кући.

Законска регулатива

Да ствар буде још занимљивија, Закон о избору народних посланик и Закон о локалним изборима уопште не предвиђају могућност одношења гласачког листића са бирачког места, док таква радња није забрањена законом.

Избори се поништавају због вишка гласачких листића у кутији, али закони не предвиђају шта се дешава када се у кутији нађе мањак гласачких листића.

Иако у законима уопште није прецизирано шта се дешава уколико се у гласачкој кутији нађе мање гласачких листића, сви грађанин или нека политичка странка могли би да захтевају поништење избора на одређеном бирачком месту због сумње да је неко украо гласачке листиће.

Када дође време да се понове избори, ви опет однесите гласачки листић кући.

Уколико мислите да бисте имали проблем због одношења гласачког листића кући, члан 69. став 1. Закона о избору народних послника ваш штити:

“Чланови бирачког одбора не смеју ни на који начин утицати на одлуку бирача.”

Дакле, ако је ваша одлука да гласате тако што ћете изборни листић однети кући, то је ваше право. Ни бирачки одбор ни било ко други ни на који начин не сме да утиче на вашу одлуку.

На пример, када изађете на гласање, нисте у обавези да узмете сва три гласачка листића (републички, покрајински, локали). Можете да гласате само на републичким изборима, примера ради.

Ако не морате да узмете сва три гласачка листића, тако не морате ни да их вратите.

Друго, нико не може на силу да вас натера да гласате, нити вам неко може одузети гласачки листић који намеравате да однесете кући јер сте већ потписали бирачки списак.

Хоће Вучић државни удар? Можемо му показати како стварно изгледа државни удар 24. априла тако што ћемо изазвати масовно поништење избора.

Зашто однети гласачки листи кући?

Новинар и политички активиста из Новог Сада Томислав Ловрековић образложио је на веома директан и једноставан начин због чега би сви требало да се прикључе “активном бојкоту” избора.

Иначе, Ловрековића је пре три месеца ухапсила Вучићева полиција због једног Јутјуб снимка о Александру Вучић и СНС-у, а на интернету је постао познат по томе што је уживо у емисији на једној новосадској телевизији показао мајицу на које је било исписано “Вучићу педеру”.

Извор: Телепромптер