Прочитај ми чланак

Откривамо: Гордона не занима састав Владе, већ српски „криптонит“!

0

 

Филип Гордон у недељу ће се састати са српским председником и политичарима у Београду и уручити им нови списак притисака, везаних за Косово и Метохију, али и успоравање уплива руског (пре свега економског) утицаја у Србију.

Ипак, како редакција „Србин инфо“ сазнаје једна од тема разговора биће и захтев Вашингтона да одређене америчке компаније добију право експлотације јадарита, ретке минералне сировине (садржи литијум и бор), која је по саставу слична криптониту из филмова о Супермену.

Управо се код Лознице налази највеће европско налазиште јадарита, које може да подмири целокупну потражњу на Старом континенту, као и добар део светске потражње. Овај минерал има велику примену у аутомобилској и свемирској индустрији.

Колико је Америци стало до лозничког рудника најбоље показује и информација да је Гордон добио овлашћења да Београду обећа опрост једног дела спољног дуга и нови пакет кредита, уколико Американци добију овај посао.

Оно што Гордону не иде на руку је податак да су за јадарит жестоко загризли Руси и Кинези, који би чак могли и заједно да се упусте у лобирање и реализацију пројекта код Лознице. У том случају, претпоставља се да ће високи амерички дипломата да напусти Београд празних руку.

У целу причу могли би да уђу у налазишта уљних шкриљаца код Алексица, али и никла на Мокрој Гори.

Подсетимо, шеф канцеларије Светске банке у Србији Лу Брефор је пре неколико дана изјавио да Србији не прети катастрофални сценарио, јер се ради о земљи са пуно ресурса.

 

Алексеј Димитријевић