Прочитај ми чланак

Општина Сурчин продала Телекому своју кабловску дистрибуцију: Све обављено тајно

0

Кабловска дистрибуција „Сурчин“, који је био у власништву општине, без тендера или лицитације купио је државни Телеком. Према сазнањима Нове, Телеком је по кориснику платио 550 евра без ПДВ-а. И тај уговор означен је као пословна тајна. Имајући у виду да је постигнута цена значајно мање од цене по којој је Телеком платио Коперникусу по кориснику, јасно је колико је та куповина преплаћена, а све на рачун грађана Србије.

Општинска фирма, кабловски оператер Сурчин, пре него што га је купио Телеком, имао је око 2.000 корисника. Након аквизиције, део корисника није желео да остане код новог кабловског оператера. Према сазнањима Нове, чак њих 800 то није желело.

Према Уговору о посредовању, који је означен као строго поверљив, а у који је портал Нова.рс имао увид, директор Телекома Владимир Лучић потписао је да ће, за сваког корисника платити сурчинском оператеру по 550 евра плус ПДВ.

Како је према нашим информацијама у предузећу „Сурчин“ остало 1.200 корисника, ово преузимање је Телеком коштало 660.000 евра без ПДВ-а.

Уговором се Телеком обавезао да понуди посао свим оним радницима који су претходно били запослени у Кабловској дистрибуцији Сурчин, под истим условима које су имали код старог послодавца.

Иначе, уколико би једна страна превремено раскинула Уговор, другој би морала да плати 70.000 евра, у року од 10 радних дана.

Подсећамо, како је Нова већ писала, Телеком је дуже време био заинтересован за куповину Кабловске дистрибуције Сурчин, а све је почело Писмом о намерама, у јуну прошле године. Како је у њему писало, циљ Телекома је била је аквизиција, односно припајање две фирме у једну пословну јединицу, што се на крају и десило.

Тада је Телеком за 2.000 корисника био спреман да плати око милион евра.

Преплаћени Коперникус и Радијус вектор

Ово је само још једна у низу куповина кабловских оператера од стране Телекома.

Још у априлу 2018. године, државни Телеком је кренуо у инвестициону експанзију, купујући кабловске оператере, чије је цене покушавао да сакрије, а стручна јавност оцењивала као превисоке.

Цена по којој је Телеком платио по кориснику сурчинској кабловској дистрибуцији јасно указује на то колико је су преплаћени поједини уговори које је државни Телеком склапао са појединим фирмама.

Тако је, рецимо, преузимање кабловског оператера Радијус вектор коштао око 108 милиона евра, а Авцом око 12,5.

Да је дато више новца него што је требало, тврдили су бројни стручњаци који су процењвали да тржишна вредност Радијус вектора у тренутку купопродаје није била већа од 23,5 милиона евра. Телеком је тврдио да по кориснику цена није била већа од 1.000 евра. Стручњаци су међутим на основу јавно доступних података проценили да је та цена ишла до 1.800 евра.

Коначно, Телеком је купио и Коперникус технолоџи за 195 милиона евра. Директор Зоран Лучић је тврдио да је и у овом случају по кориснику плаћено мање од1.000 евра. Међутим, званично доступни подаци броја корисника су мењани. Од више од 50.000 до више од 150.000. Када се израчуна цена по кориснику она је свакако већа од 1.000 евра колико је Телеком тврдио да је платио.

Коперникус техноложи је кабловски оператер који се повезивао са бизнисменом Срђаном Миловановићем који је купио телевизије Прва и Б92 после спорне трансакције Коперникус кабловског система.

За КС му је плаћено 195 милиона евра, а он је две телевизије купио за 180 милиона евра . Овом афером бавиле су се Европска комисија, Европски парламент и Савет за борбу против корупције. До данас случај није испитан и поред бројних позива да се то учини.

Телеком дужан скоро две милијарде евра

И мада је Телеком прошле године остварио добит од 113,7 милиона евра, такође је драстично повећало своја дуговања.

Тако Телекомови дугови, пре свега они по основу кредита, износе чак 1,55 милијарди евра.

Значајни расход у финансијском извештају Телекома чине трошкови камата, који износе више од пет милиона евра, што И не чуди, с обзиром на то да се ова државна фирма само током прошле године задужила за 1,1 милијарду евра.

С друге стране, Телеком је своју добит за годину дана повећао за свега 1,5 одсто.