Прочитај ми чланак

Опозиција: Златановић 34 дана у притвору! Питање је ко је следећи Ћурувија

0

Председник скупштинског Одбора за културу и информисање и посланик Народне странке Синиша Ковачевић изјавио је данас да су опозициони посланици напустили седницу Одбора, са чијег дневног реда је скинута тачка о стању у медијима у Србији због терора већине и да ће тражити састанак са председником Скупштине Владимиром Орлићем.

Опозициони посланици који су напустили седницу рекли су на конференцији за новинаре да су изашли да пруже подршку Ковачевићу и зато што је ситуација на Одбору била апсурдна, а да ће будуће акције тек договорити.

Ковачевић је рекао да је терор већине такав да „већина може да укине јануар и да се јабуке беру у децембру“.

Упитан о састанку са Орлићем, Ковачевић је рекао да је Орлић председник парламента и да од њега зависи начин на који се ствари у Скупштини одвијају.

Он је додао да је Орлић и високопозиционирани члан Српске напредне странке, а да проблеми углавном долазе од чланова његове странке.

Ковачевић је оценио и да су чланови Одбора за културу у великој већини некомпетентани, а то није случај са другим одборима и додао да у посланичким клупама у редовима СНС седе оперска примадона и виолиниста, али да њих нема у Одбору.

На питање да ли ће се повући, Ковачевић је рекао да је он написао више него што су „сви они прочитали“ и да због тога мора да брани сопствени дигнитет и дигнитет свих људи из опозиције, али да би могао да се повуче када би проценио да је то боље.

Посланик Заједно Александар Јовановић Ћута рекао је да су посланици опозиције напустили Одбор јер неће да учествују „у нечему што се зове Небојша Бакарец – а то није заменик председника Одбора, то је карактерна особина“.

„Кад си новинар у Србији нормално је да те живог спале, да попијеш штанглу у Србији, да те експортују и да се скриваш да не би добио метак. Док су моралне наказе попут Бакареца у Скупштини, неће бити боље“, поручио је Јовановић и истакао да је само питање „ко је следећи Славко Ћурувија“.

„Бог нека нам је у помоћи“, рекао је Јовановић.

Посланица Демократске странке Татјана Манојловић рекла је да јр Србија потонула у потпуни мрак и да је скидање тачке о стању у медијима потврда тога, јер на тај начин власт покушава да заустави продирање истине у јавност.

„Какво је стање у медијима, такво је стање и у Србији“, рекла је Манојловић и додала да је за њу поражавајуће да новинари морају да беже да би спасавали голе животе.

Она је указала да је председник државе тужио две новинарке због серијала „Владалац“ због наношења душевне боли, а онда се обратио јавности и рекао да он нема везе са тужбом, већ да је то урадио његов адвокат.

„Да ли ико може да поверује да адвокат Вучића може да уради нешто без његовог знања“, питала је Манојловић, те поручила да је неопходно да у овом тренутку сви новинари покажу солидарност.

Посланица Уједињених Данијела Грујић оценила је да је ситуација на седници била несносна и да су посланици опозиције били изложени увредама, али и страху и паници власти.

„Владајућа странка гаси микрофон око свих животно важних тема око којих треба да се разговара. Новинари су изложени притисцима, претњама, етикетирању, медијска сцена је на апаратима за одржавање живота“, рекла је Грујић и поручила да је Србија доживела крах демократије.

Посланица Двери Тамара Миленковић Керковић рекла је да се из извештаја синдиката могло видети да је радно-правни статус новинара трагичан, да новинари раде као надничари и у прекаријату, да немају права на слободну недељу, нити право на плаћен прековремени рад и да су под притиском и уцењени.

Она је навела да извештај о кршењу Кодекса новинара Србије показује да је Кодекс прекршен 3.000 пута за четири месеца и да су предњачили листови Ало и Информер.

„Ова седница је прекинута од стране режима који жели да спречи сваку слободну мисао. Сала поред нас показала је колико су режиму битни медији и колико их користе за свој опстанак“, поручила је Керковић и додала да је новинар портала СрбинИнфо Дејан Петар Златановић већ 34 дана у затвору, да телевизије пуштају спотове којима се црта мета на чело неистомишљеницима.

Посланица Заветника Драгана Миљанић рекла је да су на Одбору доживели апсурдну ситуацију – да Одбор који се бави информисањем не може да говори о новинарству, додавши да ће се борити да се терору већине стане на пут.