Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА СЛОЖНА: Вучић треба да чује став Скупштине о Косову

0

Већина парламентарних страних странака опозиције залаже се за то да би евентуални договор након унутрашњег дијалога, који на јесен покреће председник државе, требао да "прође" кроз скупштинску расправу, односно да добије њену потврду уколико се дође до платформе која би била неки нови приступ Београда према Приштини.

Председник Александар Вучић рекао је да он не нуди решење за проблем Косова него само дијалог, те отуд и не чуди што је за посланике његове СНС још рано говорити о томе шта ће бити после дијалога. За посланика СНС и председника скупштинског Одбора за КиМ Милована Дрецуна је питање о томе да ли би решење из дијалога требало да дође у Скупштину преурањено.

Фото: А.С.

– Треба сачекати и видети како ће ићи тај дијалог. Ако се дође до неког решења и предлога оно би наравно требало да прође кроз све институције – одговара он за Данас.

Посланица ДС Гордана Чомић за наш лист наводи да дијалог о свим темама морамо да градимо у институцијама.

– Дијалог који Вучић покреће више личи на његов уобичајени монолог са његовом сопственом подршком и зато није решење да седимо „на канабеу“, већ морамо дијалог о свим темама у друштву да градимо у институцијама, а посебно у парламенту. Изградња наше државе значи изградњу институција и то је један од разлога да скупштина треба да буде укључена у све фазе, као што је укључена и у процес европских интеграција. Резолуцијом о приступању Србије, у тачки 23 Влада Србије је обавезна на подношење извештаја о пословима са ЕУ – сматра она.

Према њеним речима, сваки документ или позиција Србије о некој теми мора да буде одобрена од стране парламента.

– У овом конкретном случају она мора да буде у складу са циљевима и унапред преузетим обавезама у оквиру поглавља 35 – указује Чомић.

Члан Председништва ЛДП Ђорђо Жујовић каже да је нормално да Скупштина да свој суд, јер ће у дијалог бити укључене и посланичке групе.

– Јавност се изгледа доста бави тиме ко је кога позвао, тачније ко ће кога позвати на састанак, да ли је неко из опозиције већ прихватио позив или није, а мало је одговора на питања шта би се на таквом разговору могло причати и да ли ће неко имати храбрости да саопшти грађанима Србије истину, коју они врло добро и знају? Дијалог је само стидљиво најављен, а већ је пуно калкулација и спремних изговора – оцењује Жујовић за Данас.

Потпредседник покрета Доста је било Душан Павловић за Данас каже да унутрашњи договор око Косова не мора да прође Скупштину.

– Али ако договор буде био државна платформа за будуће разговоре, онда мора – наводи Павловић.

Међу опозиционим странкама су и оне које одавно траже скупштинску расправу о Косову.

Срђан Ного, посланик Двери, за Данас каже да Вучићевој иницијативи недостаје јасан план и форма.

– Према доступним подацима из јавности, изгледа ми да је у питању маркетиншка акција, на брзину осмишљена, која треба да покрије унапред припремљене мере које су заклоњене од јавности. Са друге стране, ми и захтевамо да скупштина одржи седницу на тему Косова и Метохије, али владајућа већина се скоро годину дана оглушује на нашу званичну иницијативу – каже Ного.

И Санда Рашковић Ивић, шефица посланичке групе Покрет за спас Србије, подсећа да се и она дуго залаже да посланици разговарају о тој теми.

– Вучић зове опозицију коју нон стоп омаловажава и вређа да уђе у игру два минута пре краја утакмице, кад је јасно да губи. Ваљда да се „подели брука“. Скупштинска расправа о КиМ коју годинама тражимо треба да буде формат разговора. Вучић у Скупштини треба да изнесе платформу, па да о томе чује мишљења. Што се тиче СПЦ и САНУ формат треба да се одреди у договору с поменутим институцијама – закључује Рашковић-Ивић.