Прочитај ми чланак

Опозиција о подршци Вучића Рио Тинту: Због овакве власти постали смо колонија

0

Документ Одељења Европске комисије за унутрашње тржиште, индустрију и предузетништво, који показује да је председник Србије Александар Вучић на састанку са директором Рио Тинта Јакобом Стаусхолмом обећао политичку подршку пројекту против којег се буни васколика српска јавност, за опозицију није изненађење. Оваквим потезима, сматрају они, власт наставља са удворичким односом према Европи и свету, због чега се Србија третира као колонија.

Пројекат “Јадар” компаније Рио Тинто која планира да експлоатише руду литијума у нашој земљи, тема је која већ месецима узнемирава српску јавност, због чега грађани околине Лознице и представници еколошких организација месецима протестују, наводећи да ће оваква ископавања изазвати огромна загађења животне средине.

Став Владе, али и председника Србије био је да ће Рио Тинто постати референдумско питање. Референдума није било, а лист Нова дошао је у посед документа Одељења Европске комисије за унутрашње тржиште, индустрију и предузетништво, који показује да је председник Србије на састанку са директором Рио Тинта обећао подршку овом пројекту. Наводећи да ће то бити значајно за српску економију.

Европска комисија наводи и да је Рио Тинто већ успоставио инцијалне контакте са немачком ауто-индустријом и додаје да се у округу Лознице планира производња литијума за батерије од екстракције до обраде. На састанку Рио Тинта и Европске комисије наведено је и то да ЕК води са српским властима разговоре о могућностима развоја стратешког партнерства у производњи сировина и батерија користећи српске преговоре о приступању Унији и ближе интеграције са европским ланцима за производњу.

Раегујући на овај документ, потпредседник Народне странке Здравко Понош каже да га није видео, али да то по његовом мишљењу не би било изненађујуће.

“Власт коју имамо условљава однос света према Србији. Говорим пре свега о односу моћних престоница. Мање је важан однос бриселске бирократије. Удворичка спољна политика актуелног режима креирала је тај однос према Србији као однос центра према периферији, као однос колонијалних сила према колонији. Докле год имамо систем власти који од Србије прави извозника квалификоване и образоване, а јефтине радне снаге и природних ресурса, док год страни инвеститори све могу да реше на једном шалтеру уз неку врсту дискретне коверте, а да им нико не закера око радничких права и заштите човекове околине, третираће нас као колонију”, каже Понош. .

Представник покрета Не давимо Београд Добрица Веселиновић каже да обележје владавине Српске напредне странке и Александра Вучића представља јасно и јако стављање на страну инвеститора, а насупрот потребама и жељама грађана и грађанки Србије.

“Оваква политика је допринела сиромашењу великог броја људи у нашој земљи, док се привилегована елита јако обогатила. Такође важно је рећи да је овакав „развој“ широм Србије донео велике последице на пољу животне средине, велико загађење и системско занемаривање независних институција. Ако би морао да сажмем о чему се ради рекао бих да је се принцип да профит увек буде приватни, док је сав ризик јавни”, закључује Веселиновић.

Заменица председника Демократске странке Драгана Ракић сматра да у држави у којој нема владавине закона, где институције не функционишу, где нема независног правосуђа, где не постоји заштита јавног интереса – постоји огроман простор за манипулације, криминал и корупцију.

“У таквој држави неће бити спроведене еколошке мере заштите животне средине приликом отварања рудника, нити ће бити испоштовани високи стандарди Европске уније у овој области. Зато је став ДС да докле год је у Србији на власти корупцонашко-криминални режим Александра Вучића не треба отварати ниједан рудник, па самим тим ни рудник литијума. Европска унија би требало да буде свесна да загађен ваздух и вода немају политичких граница. Отрован ваздух који буде настајао у српским рудницима и фабрикама које не поштују еколошке стандарде, удисаће и грађани Европске уније”.