Прочитај ми чланак

Они воде Стари град: Прелетач, насилник, држи пола Савамале

0

Избор новог руководства Скупштине општине Стари град привукао је велику пажњу јавности, што због чињенице да су овај, до јуче “опозициони бастион”, преузели напредњаци, тако и због састава новог Општинског већа, коју чине прелетач, власник угоститељских објеката и бивши спортиста који је саслушаван због насилничког понашања.

Подсетимо, на чело Старог града изабран је Радослав Марјановић из Српске напредне странке гласовима 43 од укупно 52 одборника. Осам одборника је било против, а један листић је био неважећи.

Марјановић је сарадник за финансије Министарства омладине и спорта, којим управља Вања Удовичић, а против којег је недавно потпредседница Демократске странке Драгана Ракић поднела кривичну због злоупотребе службеног положаја. Како се наводи у пријави, у коју је наш портал имао увид, постоји основана сумња да је Удовичић преко Министарства спорта уплаћивао новац Савезу за рекреацију и фитнес, чији је председник супруг помоћнице министра полиције Небојше Стефановића. То је само једна од финансијских малверзација на коју ДС указује.

Иначе, увод у формирање власти био је избор председника Скупштине ове општине. На то место изабран је Душан Петрић, представник Шапићевог СПАС-а. Овде не би било ништа необично да Петрић донедавно није обављао функцију већника на Шапићевом Новом Београду. Откуд Петрићу толика “ширина” да истовремено познаје проблеме грађана у обе општине – није познато. Закон, на крају, није прекршен, и ту се прича завршила.

За члана Општинског већа из редова грађана, а на Марјановићев предлог, изабран је бивши рукометаш Недељко Јовановић, некадашњи члан Демократске странке и опозициони активиста. Поред страначког активизма, Јовановић је у јавности остао упамћен и због инцидента кад је због насилничког понашања 2018. године у породилишту у Вишеградској, био приведен на саслушање у полицију.

Како је раније писао Блиц, дивљање рукометаша у згради породилишта у Вишеградској пријавила је једна од медицинских сестара, која је те ноћи била дежурна. Међутим, кад је полиција стигла у круг болнице Јовановић је већ био отишао. Исказ о инциденту тада је дала медицинска сестра, која је и позвала полицију, као и остали запослени.

Његов колега у Општинском већу биће и Бојан Калаба, одборник изабран на листи Метла 2020, који је супротно одлуци своје партије Демократске странке Србије прелетео из власти у опозицију. Калаба, иначе, економиста, био је до сада одборник.

Екипу у Општинском већу употпуњује и Андреј Кесић, угоститељ, којег су раније представници опозиције описали као “бројача на митинзима Српске напредне странке”.

Према наводима бившег председника општине Стари град Марка Бастаћа, Кесић је сувласник познатих престоничких ресторана и клубова – Саванова (смештеног у срцу београда на води), Националне класе, Мануфактуре…