Прочитај ми чланак

ОКУПАЦИЈА ДОВРШЕНА Први председник тзв. Северне Македоније доцент Америчког колеџа

0

Кандидат владајуће коалиције СДСМ-ДУИ, доцент на Америчком колеџу у Скопљу, Стево Пендаровски прогласио је синоћ победу на председничким изборима у држави којој је промењен назив упркос вољи референдуској народа, а уз директну асистенцију америчког амбасадора.

Држава, у којој је будући председник Стево Пендаровски, сада се назива Северна Македонија, док се  некад звала само Македонија.

Пендаровски је поручио да ће бити председник свих грађана кога се нико неће стидети.

„Залагаћу се за правичност и правну државу. Идемо сви заједно напред и сви ћемо бити партнери ка стабилности, а не кризи. Мрачно доба је иза нас“, истакао је Пендаровски на конференцији за новинаре у седишту владајуће СДСМ.

Пендаровски је прогласио победу рекавши „хвала“, на македонском и албанском језику, пренео је сајт Плусинфо.

Према последњим подацима Државне изборне комисије, на основу обрађаних 97,05 одсто гласова, Пендаровски је освојио 51,85 одсто гласова, док је кандидаткиња ВМРО-ДПМНЕ Гордана Сиљановске Давкова освојила 44, 56 одсто гласова.

У другом кругу председничких избора у Северној Македонији излазност је била 44,5 одсто бирача чиме је пређен неопходни цензус од 40 одсто.

Ово су били први председнички избори након промене имена државе.

Вучић честитао Пендаровском избор за председника Северне Македоније

Председник Србије Александар Вучић честитао је данас Стеви Пендаровском на избору за председника Северне Македоније, саопштено је данас.

„Надам се да ћемо у будућности успоставити добру сарадњу. Очекујем да посебно подстакнемо сарадњу у области економије, као и у свим другим областима од заједничког интереса, а на добробит грађана наших двеју земаља“, наводи се у Вучићевој честитки.

Како се наводи у честитки, Вучић је македонском колеги пожелео успех на тој одговорној дужности.

Кандидат владајуће коалиције СДСМ-ДУИ Стево Пендаровски изабран је синоћ за првог председника Северне Македоније након што је на изборима освојио више од 51 одсто гласова.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!