Прочитај ми чланак

ОЕБС изразио жаљење због изостанка компромисног решења за споменик

0

БЕОГРАД – Вршилац дужности шефа Мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Србији Пола Тиде изразила је данас жаљење што су преговори на проналаску компромисног решења за спорни споменик у Прешеву прекинути одлуком Владе Србије да се споменик јутрос уклони.

Тиде је у саопштењу позвала на „мир и атмосферу у којој је могуће обновити дијалог“.

„По мојим сазнањима, узајамно прихватљива одлука била је на дохват руке. Требало је наставити са преговорима да се пронађе решење које би поштовало жеље обе заједнице“, оценила је Тиде.

Споменик бившим припадницима тзв ОВПБМ уклоњен је јутрос око седам часова са трга испред зграде општине Прешево, у акцији коју су извели припадници Жандармерије и у којој није било инцидената.

 

Влада Србије оценила је да је уклањање споменика екстремистима у Прешеву допринос заједничком животу и поручила да ће држава и убудуће одлучно спроводити ред и закон и осигурати стабилност на читавој својој територији.

Припадници Министарства унутрашњих послова Србије су обезбедили спровођење решења Министарства правде и државне управе о уклањању незаконито подигнутог споменика, наведено је у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

На тргу су, поред новинарских екипа и припадника Жандармерије и њихових блиндираних возила, током акције, били командант Жандармерије Братислав Дикић са сарадницима, као и Слађан Велиновић, нацелник полицијске управе у Врању и Авди Бајрами, командир полицијске станице у Прешеву са заменицима.

Трг испред општине на којем је до јутрос стајао споменик потпуно је очишћен и нема трагова да је спорно обележје било на њему постављено.

(Танјуг)