Прочитај ми чланак

Одбројавање пред 21. протест „Србија против насиља“: Ово су говорници и траса

0

Протест "Србија против насиља" данас ће у Београду бити одржан 21. пут, а окупљање ће почети у 18 сати испред Скупштине Србије. Испред Скупштине Србије већ је постављена бина за говорнике, иако је почетак окупљања тек за око шест сати. Како су технички организатори раније најавили, на бини ће се појавити људи који су говорили на свим протестима до сада.

Опозиционе странке које су технички организатори протеста, најавиле су да ће траса шетње и ове недеље бити иста – Дечанском, Македонском и Светогорском улицом ићи ће се до Таковске 10, где се налази седиште Радио-телевизије Србије (РТС).

„Биће постављена велика бина на којој ће се појавити сви они људи који су говорили на свим протестима до сада. ви ће се преставити поново са грађанима Србије, да наставимо борбу за уређено друптво. Од Скупштине ћемо се упутити у шетњу до РТС. Јавни сервис треба да буде сервис свих грађана и зато ћемо поново бити испред РТС-а, а борбу настављамо и у парламенту. Србиај више нема времена за чекање“, рекао је народни посланик и лидер Народног покрета Србије Мирослав Алексић.

Окупљенима ће се обратити опозициони посланици Срђан Миливојевић из Демократске странке и Александар Јовановић Ћута из Еколошког устанка.

Поред њих двојице, на протесту ће говорити и Софија Мандић из ЦЕПРИС-а, студент Павле Цицварић и Јелена Михајловић из Пећинаца.

Протести „Србија против насиља“ почели су након два масовна убиства 3. маја у београдској Основној школи „Владислав Рибникар“ и 4. маја у селима у околини Младеновца и Смедерева.

Захтеви протеста су смена руководства РТС-а, Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), као и министра унутрашњих послова Братислава Гашића и директора Безбедносно-информативне агенције (БИА) Александра Вулина.

Тражи се и одузимање националних фреквенција телевизијама Пинк и Хепи, као и гашење медија који промовишу насиље.

Од када се протести завршавају испред РТС-а, додати су и посебни захтеви, где се од јавног медијског сервиса, између осталог, тражи објективно извештавање и равномерна заступљеност представника власти и опозиције у односу на број посланика у Скупштини Србије.

Протесте „Србија против насиља“ технички организују посланичке групе Правац Европа, Демократска странка, Морамо-Заједно, Зелено-леви клуб и Народни покрет Србије-Еколошки устанак-Ново лице Србије.

Подсетимо, те странке потписале су ове недеље споразум под називом „Договор за победу“ у Скупштини Србије.

Овај документ има 10 тачака, а између осталог предвиђа контролу изборног процеса, заједничку кампању за излазак на изборе, формирање једне заједничке или више идеолошки сродних изборних листа у зависности „од очекиваног најбољег резултата за победу на предстојећим изборима“…