Прочитај ми чланак

О ЗАТЕГНУТИМ ОДНОСИМА БРЕГЗИТА И ЕУ: Србији се не гледа кроз прсте због Брегзита

0

Уколико званичници Србије желе да им у ЕУ поверују да је чланство Србије у Унији заиста њен стратешки циљ, онда састав будуће владе треба да осликава тежњу ка том циљу.

Z

Уколико званичници Србије желе да им у ЕУ поверују да је чланство Србије у Унији заиста њен стратешки циљ, онда састав будуће владе треба да осликава тежњу ка том циљу.

Застоје који су неминовни у процесу преговарања званични Београд не сме да користи за дизање тензија у региону, као и на одуговлачење са задацима које је Србија сама себи поставила. Наставак кокетирања са Москвом такође је неприхватљив, а Београд би морао да прати спољну политику ЕУ не само у односу на Русију већ и у односу на остале земље које су под санкцијама, а којима Београд не жели да их уводи због њихове политике према Косову, рекли су Данасу дипломатски извори у Београду и Бриселу.

Како нам је речено, Србија не би требало да очекује да ће јој се у било ком погледу гледати кроз прсте због ситуације настале након одлуке Уједињеног Краљевства да напусти ЕУ. Успоравање, заокрети и одустајање од европске агенде могу само да штете напретку на путу ка чланству, поручују саговорници Данаса. Поједини представници кругова у ЕУ су, подсетимо, незванично за Данас рекли да “постоје одређена питања у вези са генералним ставом у Београду”.

“Док друге државе веома желе да буду позване да присуствују догађајима у вези са председавањем ЕУ у Словачкој, недостатак одговора Србије на позив да присуствује неформалном састанку Савета за правосуђе и унутрашња питања у Братислави је чудан и покреће питања не само у Словачкој већ и у другим државама чланицама, нарочито ако се има у виду да је Србија већ негативно одговорила на позив да присуствује другом неформалном министарском састанку. Све то не представља доказ да су српске власти заиста вољне да разматрају питања у вези са ЕУ”, истичу саговорници Данаса у Бриселу.

Наши извори указују да је “веома интересантно” што се Београд није одазвао позиву словачких власти, које су међу најснажнијим заговорницима проширења ЕУ и недвосмислено подржавају Србију на европском путу. У том контексту, подсећају да Словачка, која је у петак преузела шестомесечно председавање ЕУ, није признала Косово и да је сврстала проширење Уније као један од приоритета свог представљања.

Извори Данаса блиски кругу људи око мандатара кажу да пуни састав Владе није још ни на видику и да многи и у Србији али и из иностранства раде на томе да се са формирањем владе што више одуговлачи. Потези и процене мандатара, како кажу, у наредних неколико недеља биће кључни. Како додају у блиској будућности нису искључени ни потези који би били изненађење и супротни ранијим најавама, попут изјаве мандатара да се неће кандидовати за председника Републике, уз “добар” разлог за такав потез.

После захтева техничког министра спољних послова Ивице Дачића за одржавање хитних консултација о даљим потезима у области спољне политике уочи Париског самита због неотварања поглавља 23 у преговорима са ЕУ, поставља се питање постоји ли могућност заокрета у њој упркос уверавањима које дају председник Србије Томислав Николић и поједини министри у техничкој влади попут Зоране Михајловић.

Од Дачића јуче нисмо добили одговор шта би био његов предлог на тим консултацијама, а Александар Вучић није уопште поменуо ту могућност у обраћању новинарима. Премијер Вучић је само говорио о могућности да он, Томислав Николић и председница Скупштине Маја Гојковић одрже консултације са политичарима из Републике Српске о виталним националним интересима.

Социолог Јово Бакић, познат по критичком односу према власти, каже кратко за Данас да не очекује заокрет у скоријој будућности. Маја Бобић, генерална секретарка Европског покрета у Србији, за наш лист каже да постоји опасност да се у Србији због евентуалног дужег застоја у процесу преговора политички ентузијазам и воља за радом на реформама сведе на минимум. Она се ипак нада да до тога неће доћи и да се против тога треба борити.

Према њеним речима, у Србији се врло често чују претње упућене према западним земљама у погледу њиховог односа према европским интеграцијама, али додаје да је то углавном заиста било за домаће потребе и домаћој публици, јер Србија није у позицији да сама суспендује процес европских интеграција као оквира у који је сама ушла зарад себе и достизања европских стандарда.

Николић: Подршка евроинтеграцијама, али ако Косово није услов

Председник Томислав Николић подржао је наставак евроинтеграција Србије, али је упозорио да не треба да буду условљен признањем Косова. Србија није променила своју тежњу за пуноправним чланством, што спада у спољнополитичке приоритете Србије, рекао је Николић, наводећи да је он за анализу потеза Британије, једног од заговорника проширења, који иступа из Уније.

Уколико пред нас поставе услов да признамо независност такозване државе Косово, или да престанемо да тој квазитворевини спречавамо или отежавамо улазак у међународне институције, то ће за нас значити да нас не желе као пуноправног члана ЕУ, истакао је Николић, преноси ФоНет.

Николић је у петак упутио још неколико политичких порука говорећи на свечаном војном догађају поводом завршетка школовања полазника 5. класе Високих студија безбедности и одбране и 59. класе генералштабног усавршавања Школе националне одбране.

Сведоци смо да и код нас постоји креирање немира и подстицање незадовољних структура у друштву, које се онда обједињују око неке наизглед примамљиве идеје. НЈихов циљ је да се ослаби власт и да се оствари утицај, који пре свега служи интересу оних који желе да спроведу свој неоколонијалистички циљ, истакао је Николић, преноси ФоНет. Није намера, напоменуо је, да се проблеми решавају, већ да се искористе за дестабилизацију државе и друштва.