Прочитај ми чланак

НОВИ ЗАКОН О РАДУ: Радно време се повећава на 12 сати дневно!

0

Mobbing

 

Ранка Савић, из Асоцијације слободних и независних синдиката Србије каже да нова законска решења смањују недељни одмор са обавезних 24, по садашњим прописима, на 12 сати недељно

Радно време запослених у Србији, уколико се усвоји Нацрт закона о раду, послодавац ће моћи да продужи и на 12 сати дневно.

Увођењем флексибилног радног времена, а укључујући и прерасподеле рада, посао може да се организује тако да се један дан ради више од осам сати, док ће следећег дана радник бити слободан.
Тако се, тврде у Савезу самосталних синдиката Србије, на “мала врата” дерогира једно од основних права запослених – осмочасовно радно време и четрдесеточасовна радна недеља.

– То ће се примењивати код послодавца који организује рад у сменама. Наиме, новим законским решењем, уобичајен радни дан може да се са осам повећа на 12 сати, односно до 48 сати у току недеље. – Сменски рад је новим документом дефинисан јако широко, па послодавац може да га организује по својој слободној процени – тврди Зоран Михајловић, потпредседник СССС.

То ће нас довести дотле, тврди наш саговорник, да запослени неће унапред знати каква му је радна седмица, а највећи број дана радиће по 12 сати и то без права за накнаду за прековремени рад.

Ранка Савић, из Асоцијације слободних и независних синдиката Србије, наглашава да нова законска решења смањују недељни одмор са обавезних 24, по садашњим прописима, на 12 сати недељно.

– Радник ће свакако дуже времена проводити на послу без накнаде, што и није ништа ново јер се то и досад дешавало у многим предузећима у Србији иако закон то није дозвољавао – објашњава Савићева.

 

(Вечерње Новости)