Прочитај ми чланак

НОВИ ЗАХТЕВИ ЕУ СРБИЈИ – траже бољи третман за невладине организације

0

eu-politicari

Врх Брисела разматра два могућа датума за заказивање наредне међувладине конференције са Србијом, на којој би била отворена и прва преговарачка поглавља, а то су 25. јун или 15. октобар – сазнају „Новости“ из европских дипломатских извора.

Следеће подвлачење црте на листи задатака који су стављени пред Београд и коначно „закуцавање“ термина за наредни корак у интеграцијама, требало би да буде у марту, када ће се на Европском савету окупити председници и премијери држава чланица.

Према нашим сазнањима, из ЕУ је већ сигнализирано да ће кључ за отварање првих поглавља, осим примене Бриселског споразума, бити и испуњавање додатних задатака из низа области. Ту су, пре свега, бољи третман за НВО, односно веће укључивање цивилног сектора у преговарачки процес, јача контрола обавештајних служби и медијске слободе.

У наредним недељама биће појачани и притисци на Београд да усклади своју спољну политику са ЕУ, посебно када је реч о санкцијама према Русији. Брисел очекује и максималну кооперативност српске скупштине око усвајања закона и неопходних прописа за примену договора из Бриселског споразума.

РУМУНСКА РАМПА?

У дипломатским круговима у Бриселу се спекулише да није искључено да у фотофинишу одлуке о отварању првих поглавља, рампу спусти нека од држава чланица, као што је то био случај са Румунијом, која је статус кандидата за Београд условила решавање влашког питања у Србији. Наши извори тврде да се и сад на Букурешт врше велики притисци, поготово из Вашингтона, да поново покрену ово питање. 

ТАЊА МИШЧЕВИЋ, ШЕФ ПРЕГОВАРАЧКОГ ТИМА СА ЕУ: ГОТОВА АНАЛИЗА 26 ПОГЛАВЉА

Без обзира на застој око отварања поглавља, те­­­хнички преговори, тзв. скрининзи, одвијају се несметано. До сада су у потпуности завршени скрининзи за 26 од 35 преговарачких поглавља, а до краја јануара у Бриселу следе састанци за још четири поглавља – о финансијским услугама, о финансијским и буџетским одредбама, заштити здравља и потрошача, као и о регионалној политици.

Како каже Тања Мишчевић, шеф нашег преговарачког тима са ЕУ, као што је и предвиђено, до краја марта ће бити завршени аналитички прегледи за 35 поглавља, након чега би и Србија и ЕУ требало да утврде преговарачке платформе и започну са отварањем првих области.

– Према раније договореном реду вожње, тачка на скрининге за сва поглавља требало би да буде стављена 25. марта – каже Мишчевићева.

По њој, без обзира на успореност у политичком дијалогу Београда и Брисела, процес скрининга ништа не трпи, напротив. У наредне две недеље требало би да буде завршена и друга верзија Акционог плана за поглавље 24, о правди, слободи и безбедности. Неке чланице ЕУ, међу којима предњачи Немачка, инсистирају да ово поглавље, заједно са областима 23 (правосуђе и људска права) и 35 (о Косову) буду отворени први. 

(Вечерње новости)