Прочитај ми чланак

Нови амбасадор у Москви – СПС кадар близак Милошевић, па прешао у СНС

0

Момчило Бабић, кадар СНС који је постављен за новог амбасадора Србије у Русији, иза себе има много година проведених у српском здравству, а део радног века провео је и као политички функционер. Био је члан СПС, близак породици Слободана Милошевића, а остало је забележено да је био лекар Томиславу Николићу и Војиславу Шешељу у време када су штрајковали глађу.

Нови српски амбасадор у Москви био је политички активан деведесетих година. Јавност га памти по блискости бившем председнику Слободану Милошевићу и његовој породици, а у то време био је и члан Главног одбора СПС.


По том основу постављан је на различите функције. Био је заменик, а потом и Градски секретар за здравство у Скупштини града Београда осам година, а потом и посланик.

Како је писао Данас, био је и председник Савета Београдског универзитета, а на то место га је делегирао СПС, само неколико месеци пре усвајања Закона о универзитету, због кога су две недеље штрајковали студенти.

Остаће упамћена његова изјава да „универзитет мора да сарађује са државом, а ако се буде стално постављао као опозит држави, то висе неће бити општенационални и државни универзитет, већ једна политичка асоцијација“.

После пада Милошевића, напустио је странку и дуго није био политички активан.

У фокус јавности вратио се 2011, када је бринуо о здрављу тадашњег председника СНС Томислава Николића, у време када је штрајковао глађу.

Бабић је тада медије обавештавао о здравственом стању у коме се налазио Николић.

Такође, био је део тима који је посећивао лидера радикала Војислава Шешеља, 2016. године у притворској јединици у Хагу.

Шешељ је укупно 27 дана штрајковао глађу. Бабић је био један од три лекара који су га тада обилазили. Како је пренело „Време“, он је тада изјавио да је здравствена нега у Хагу катастрофална.

Рекао је да се о притвореницима брину један доктор опште праксе и две медицинске сесте, као и да су због таквог опхођења многи људи изгубили живот.

По доласку напредњака на власт и он се враћа у жижу јавности. У фебруару 2013. постављен је за директора Републичког фонда за здравствено осигурање, а неопозиву оставку на ту функцију поднео је у децембру 2014.

Оставку је образложио „личним разлозима“.

Момчило Бабић рођен је у Пећи. Како је пренео Истиномер, дипломирао је на Медицинском факултету у Београду, а магистрирао је у Москви као стипендиста Светске здравствене организације.

Докторирао је 1985. на Медицинском факултету у Београду.

Био је редовни професор на Медицинском факултету у Београду. Усавршавао се на Универзитету Џонс Хопкинс, у Центрима за контролу болести – Атланта и Националном институте за здравље Бетесда Мд, као и на Универзитету Џорџтаун у Вашингтону.

Обогаћивао своје знање у Каролинском институту у Стокхолму и Институту усавршенствованиа врачеј у Москви.

Био је директор Сектора за развој Клиничког центра Србије, начелник Службе за организацију здравства у Градском заводу за заштиту здравља и директор Клиничко-болничког центра „Бежанијска коса“.

Пре постављења на амбасадорску функцију у Москви, био је амбасадор Србије у Словачкој.