Прочитај ми чланак

За 6 месеци у Гази страдало више деце него што је укупно било жртава у Сребреници

0

Држава која је једина у историји цивилизације починила Геноцид – Немачка, уз помоћ потпуно небитне Руанде, а на захтев њихових англошефова, из нафталина вади трагични догађај у Сребреници, нагласио амбасадор БиХ у Србији

Амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш изјавио је да је резолуција о Сребреници, чије се усвајање припрема у Генералној скупштини Уједињених нација, представа за публику у исламском свету која би требало да скрене глобалну пажњу са чињенице да је за шест месеци у Гази настрадало више деце млађе од 14 година него што је било укупно бошњачких жртава у Сребреници за време рата у БиХ.

Врањеш је нагласио да међународни коспонзори, који се куну у суверенитет дејтонске БиХ, знају да резолуција о Сребреници нема подршку Председништва БиХ као једине институције задужене за спољну политику БиХ, али да им то није препрека у њиховим намерама да покажу исламском свету своје поштовање према муслиманским жртвама од пре скоро три деценије, док им ове новије нису битне.

“Када погледамо ко су све иницијатори и креатори текста будуће резолуције о Сребреници, приметно је да једино БиХ међу њима нема формулисан став о томе. Сви шефови мисија држава чланица УН које подржавају нацрт резолуције имају званичну инструкцију из својих централа да гласају за ову резолуцију, изузев амбасадора БиХ при Сталној мисији УН Златка Лагумџије из БиХ”, истакао је Врањеш.

Према његовим речима, Лагумџија нема званично одобрење Председништва БиХ, али уз пристанак бошњачког члана Председништва Дениса Бећировића саучествује у једној великој међународној фарси.

“У време кључања на Блиском истоку уз огромне цивилне жртве међу муслиманским светом, држава која је једина у историји цивилизације починила геноцид са великим ‘Г’, дакле Немачка, уз помоћ потпуно небитне Руанде, а на захтев њихових англошефова, из нафталина вади трагични догађај у Сребреници”, нагласио је Врањеш.

Он је истакао да трагична чињеница да Блиски исток неће бити обухваћен неком резолуцијом у УН, јер за колективни Запад то није релевантно, али би усвајањем резолуције о Сребреници показали целом свету да они ипак као Колективни запад нису исламофоби, него напротив, веома емпатични пријатељи балканских муслимана.

“Представници политичког Сарајева немају моралних дилема да постану марионете у овој представи направљеној за публику у исламском свету. Напротив, радо су прихватили да још једном заиграју улогу жртве за потребе САД”, закључио је Врањеш.

Бошњачки део мисије БиХ при УН једнострано је, без одлуке Председништва БиХ, уз спонзорство дела западних земаља, покренуо иницијативу за усвајање нове резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН. Претходно је пре девет година Русија ставила вето у Савету безбедности УН на британску резолуцију о Сребреници.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште. Комисија од 10 светских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници, нити на било ком другом месту.