Прочитај ми чланак

Новак Недић – канал Владе Србије за везу с подземљем

0

Жандарм Ненад Вучковић Вучко одавно је повезиван са криминалним кланом који је предводио Александар Станковић, звани Сале Мутави, а касније Вељко Беливук. Ипак, Тужилаштво за организовани криминал реаговало је тек јуче, када је КРИК објавио аудио запис који показује да је Вучковић заправо био шеф тој криминалној групи. Са друге стране, надлежни органи упорно ћуте на везе генералног секретара Владе Новака Недића и Беливуковог клана, о чему постоји и службена белешка у полицији. И не само што ћуте, него је Недић, упркос доказима, реизабран на једну од највиших позиција у Влади Србије.

Тужилаштво за организовани криминал коначно је реаговало на доказе које је објавио КРИК, а који показују да је високопозиционирани припадник полиције Ненад Вучковић Вучко наређивао припадницима групе Александра Станковића, а касније Вељка Беливука, организовао их и саветовао како да се понашају у односима са другим криминалним групама. ТОК је тражио аудио запис на којима се чује како разговара са њима.

Са Станковићем, али и са Беливуком коме се суди због зверских убистава, повезиван је и Новак Недић, генерални секретар Владе у трећем мандату. Некадашњи потпредседник ФК Партизан Владимир Вулетић тврдио је да иза навијачке групе “Јањичари” на чијем челу је био Сале Мутави стоји Недић, а који је касније, испоставиће се, спречио хапшење Беливукових хулигана.

О директним везама Недића и жандарма Вучковића није се много писало. Ипак, својевремено је Војни синдикат објавио да су њих двојица са Станковићем и Беливуком од фебруара до јуна 2016. користила стрелиште, наоружање и муницију Војске Србије како би увежбавали гађање из ватреног оружја. Како је било наведено, све се то дешавало на војном стрелишту у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву.

Војни синдикат је због тога поднео кривичну пријаву, али истрага није спроведена до краја јер су кључни доказали нестали. Како је писао КРИК, из књиге посета са пријемнице нестале су две стране, а нису постојали ни снимци сигурносних камера – пошто су у међувремену преснимљени.

Службена белешка

Докази о везама Недића и Беливука појављивали су се и касније. Тако је недељник НИН прошле године дошао у посед службене белешке полиције од 11. октобра 2018, која показује како је Недић штитио ту криминалну групу. Судећи према том документу, хапшење хулигана, међу којима су били и припадници навијачке групе Јањичари коју је предводио Беливук, а који су упали и демолирали клуб Комитет, спречио је управо генерални секретар Владе.

Недић се с власником клуба, како је он испричао, састао у Клубу посланика, где му је рекао да проблем који је имао са навијачима Партизана треба да реши договором, а не преко полиције.

Изборни штаб Српске напредне странке СНС

Новак Недић. Изборни штаб Српске напредне странке Фото: Горан Срданов/Нова.рс
Недић је, како је писало у белешци, рекао да су они спремни на договор, као и да му финансијски надокнаде штету која је настала у клубу, али пре тога он мора да повуче своју изјаву коју је дао у полицији.

Како је писао НИН, полицијски инспектори су забележили да им је власник клуба рекао да је питао Недића ко ће да му гарантује да ће то све бити „сређено“ и да више неће имати проблема с навијачима. На то му је Недић одговорио, како пише у белешци, „да му он лично гарантује и да је након тога позвао Вељка Беливука и заказао састанак са њим истог дана у 14 часова.“ На састанку са Беливуком је добио обећање да више неће имати проблема са њима.

Претње некадашњем директору полиције

Због веза са поменутим криминалним кланом тужилаштво није реаговало. Ипак, Треће основно тужилаштво недавно је наложило полицији да испита све околности инцидента када је Недић на Новом бежанијском гробљу напао и претио пензинисаном директору полиције Владимиру Ребићу.

Пријаву против генсека Владе, поднео је Ребић одмах након инцидента у полицијској станици, која је потом, обавестила надлежно Треће основно тужилаштво.

„Полицији је наложено да обави разговоре са свим лицима, као и да након прибављања свих исказа и других доказа, достави извештај тужилаштву ради даљег поступања“, речено је „Новој“ у Трећем ОЈТ.

Недић са батинашима спречио блокаду пољопривредника

Новак Недић нашао се у центру пажње јавности и у мају ове године, кад је на друштевним мрежама објављен снимак на ком се види како се велики број мушкараца весели на једном сплаву, а потом га напуштају. На том видеу се види и Новак Недић, генерални секретар Владе Србије, како снима или фотографише “екипу” са сплава.

Други клип објавила је Мариника Тепић, потпредседница ССП. На њему се види како Недић стоји на челу колоне неколико десетина младића, који корачају преко дрвеног моста са сплава до обале. Младићи са снимка су углавном набилдовани, истетовирани, а већина је обучена у црне мајице и панталоне.

Тепић је тада рекла за “Нову” да је та група мушкараца доведена аутобусом на блокаду пољопривредника и поручила им да имају 10 минута да се разиђу, како би омогућила улазак председника Александра Вучића у Панчево.

Оптужбе за сексулано узнемиравање

Не тако давне 2014. године, Недић се сусрео са тешким оптужбама које је на његов рачун изнела тадашња функционерка Комисије за хартије од вредности Л. Ј., тврдећи да ју је сексуално узнемиравање.

Како је Блиц тада писао, Л. Ј. је оптужила генералног секретара Владе, за сексуално узнемиравање, које је трајало дуже време. О свему је одлучила да проговори након што је покренута процедура за њено разрешење.

„Једини разлог за моје разрешење је притисак Новака Недића. Од како сам постављена на место секретара комисије, он ме је сексуално узнемиравао и притискао да ступим у односе са њим“, написала је Л. Ј. и додала да је њој и њеној породици константно прећено.
„Пошто нисам пристала да ступим у било какву врсту односа са господином Недићем, покренуо је процедуру за моје разрешење“, рекла је она, писао је Блиц.

Упркос свим овим оптужбама Недиће је остао на функцији генералног секретара Владе Србије, која је једна од најважнијих у извршној власти. Према подацима са сајта Агенције за спречавање корупције, он је и председник Надзорног одбора ЈП Службени гласник, као и председник Комисије за спровођење конкурса за избор директора.