Прочитај ми чланак

Нова провокација: Харадинај постаје арбанашки премијер на Космету ако га Хаг ослободи

0

Уколико Хашки трибунал не осуди Рамуша Харадинаја, он ће по повратку на Космет врло брзо бити именован за премијера, сазнаје “Блиц” у дипломатским круговима у Приштини.

То практично значи и да ће доћи до промена у дијалогу Београда и Приштине јер ће у Бриселу уместо Хашима Тачија за преговарачким столом седети Харадинај из странке Алијанса за будућност Косова (ААК).

Према договору Харадинај би био премијер, а Хашим Тачи председник.

Извор “Блица”, дипломата једне од земаља које су признале једнострано проглашење независности арбанашке државе на Космету, каже да ће Харадинај бити именован за премијера кроз процес реконтрукције владе.

Он додаје да је иницијатива дошла још раније од Американаца. Понуда Харадинају начин је да се сачува Хашим Тачи и да опстане садашња арбанашка власт јер у Скупштини чак повремено и нема потребну већину. Сигурна већина за Тачија и његову странку Демократска партија Косова (ПДК) обезбеђује се са 11 посланика Харадинајеве алијансе ААК.
 
– Једина препрека да Харадинај врло брзо буде именован за премијера је уколико у Хагу ипак буде правоснажно осуђен. Он ће врло вероватно бити пуштен на слободу, али то не значи и да неће бити правоснажно осуђен јер ће му пресудом време до сада проведено у затвору бити урачунато у казнено.

Једино у случају правоснажне пресуде Харадинај неће бити именован јер због одредаба косовског закона било би му забрањено бављење политиком – каже извор “Блица”.

Одлука у Хагу у четвртак
Пресуда бившем команданту ОВК Рамушу Харадинају, али и још двојици бивших команданата Лахију Брахимају и Идризу Балају, по оптужбама за злочине над Србима и другим неалбанцима на Косову 1998. биће изречена у четвртак, 29. новембра.
Харадинај је 3. априла 2008. после три године суђења проглашен невиним по свим тачкама оптужнице, али је Хашки трибунал 21. јула 2010. донео одлуку да случај делимично врати на поновно суђење. Харадинај је 2004. године изабран за премијера Косова, али је 7. марта 2005. по објављивању оптужнице поднео оставку и добровољно се јавио Хашком трибуналу.

 

Како сазнајемо, садашњи премијер Хашим Тачи би у случају реконтрукције владе отишао на позицију председника уместо садашње председнице Атифете Јахјаге. Међутим, до тада би се изменила овлашћења председника. Извор “Блица” каже да се због тога ужурбано ради на изменама косовског Устава.
 
– Измене треба да дају веома широка овлашћења позицији председника – каже наш саговорник.
 
Већина Хашима Тачија нестабилна је већ дуже време. Владајући ПДК у арбанашкој скупштини је без неколико гласова, почев од истакнутих чланова попут Јакупа Краснићија, а и пре два дана притворени Фатмир Љимај, некада блиски сарадник Тачија, такође је отказао послушност.

Тачијева тесна већина често се мери са један, два гласа, а било је заседања на којима и није ни било већине.
 
С друге стране, Харадинајев ААК има 11 посланика који беспоговорно слушају шефа.
 
Како би опстао на власти и имао стабилну већину коју су му издејствовали Американци, Тачи ће морати да сарађује када је реч о преговорима са Београдом.
 
– А то првенствено значи да је и ЕУ и САД стало да се косовски проблем што пре реши, где ће и једна и друга страна морати да пристану на одређене компромисе.

Када је реч о Приштини, компромис се односи на север Косова и права српске заједнице у том делу Косова – закључује “Блицов” саговорник, страни дипломата.

 

(Блиц)