Прочитај ми чланак

НОВА ДРСКОСТ ИЗ ХРВАТСКЕ: Од Београда праве Хитлеров Берлин?!

0

Уочи државне прославе војне акције у Книну хрватски политичари доливају уље на ватру неодмереним и лицемерним изјавама. Дачић: Изјаве ратног злочинца Главаша представљају врхунац лудила у Хрватској.

2

Уочи државне прославе војне акције у Книну хрватски политичари доливају уље на ватру неодмереним и лицемерним изјавама. Дачић: Изјаве ратног злочинца Главаша представљају врхунац лудила у Хрватској.

Нa челу Србије нису нормални политичари демократских проевропских уверења и светоназора, већ окорели српски неофашисти и прочетнички националисти које Хрватска треба да процесуира због злодела која су починили током домовинског рата за време великосрпске агресије.

Ова порука дошла је јуче од Бранимира Главаша, коме је суд у Загребу недавно поништио пресуду за злодела над српским цивилима у Осијеку. То је суморан пролог за данашњу прославу „Олује“ коју хрватска држава организује у Книну, а на којој ће наступити проусташки кантаутор Марко Перковић Томпсон чије концерте обавезно прати усташка иконографија.

Поред концерта биће организована и шетња улицама Книна уз оркестар оружаних снага, а очекује се да у прослави учествује око 100.000 људи.

– Домовински рат је темељ наше државе, а „Олуја“ круна историјске борбе за слободу. Прославимо радосно наш државни благдан – оценила је јуче хрватска председница Колинда Грабар Китаровић.

Иако је тамошња опозиција најавила да ће бојкотовати званичну прославу, изјаве које упућују подједнако доливају уље на ватру:

– Книн је на неки начин био центар побуне, али није био Берлин. Берлин је био у Београду, а тамо нећемо и не можемо славити – поручио је бивши премијер Хрватске Зоран Милановић поредећи српску престоницу са центром нацистичке Немачке.

Први потпредседник владе Ивица Дачић каже да изјаве ратног злочинца Главаша представљају врхунац лудила у Хрватској:

– Човек који је осуђен за убиство српских цивила који велича НДХ, Павелића и Степинца, који велича усташког терористу Барешића, оптужује Србију за неофашизам. Ратним злочинцима је у целом свету место у затвору, једино су у Хрватској они испред новинарских камера и микрофона.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да се у Хрватској повампирује „ужасан дух“ и да су Срби у тој земљи забринути за своју безбедност.

СНП И ДСС ЗА РЕЗОЛУЦИЈУ

Српска народна партија је јуче затражила да Србија покрене дипломатску иницијативу како би парламенти широм света усвојили резолуцију у којој се констатује да је над Србима и Јеврејима у НДХ у Другом светском рату почињен геноцид. Иницијативу је подржала и ДСС.