Прочитај ми чланак

Николић у Њујорку: Неки имају море, ми имамо 18 императора

0

toma-foto-ap_ff

Председник Србије Томислав Николић отворио је изложбу Виминацијум у Мисији Републике Србије у Њујорку, где борави на редовном годишњем заседању Генералне скупштине УН.

„Прошле године обележили смо 1.700 година од издавања Миланског едикта и тада смо сви ми хришћани постали равноправни са осталима. Волео бих да данас ми православни моземо да кажемо да смо равноправни са осталима“, рекао је Николић.

То обележавање Миланског едикта била је прилика, како је истакао Николић, да упознамо свет са својом давном историјом.

„Можда други имају море на које привлаче туристе, а ми имамо историју“, рекао је председник Србије, додавши да је 18 римских императора родјено на тлу данашње Србији и то седморица у Сирмијуму.

Све велике империје су била на тлу данашње Србије и римска, византијска, Наполеон, аустроугарска, Хитлер па и Црвена армија је прешла наше тле, рекао је Николић истакавши да је то „зато што је место на којем смо се ми Срби настанили најлепше на свету и рађа најлепше и најбоље људе на свету, па их после расејемо по свету да шире лепоту и доброту“.

Председник Србије, на маргинама редовног годишњег заседања Генералне скупштине УН, у четвртак је у Њуорку разговарао са председником Словачке Андрејом Киском и председником Намибије Хификепуње Похамбом.

Николић је у разговору са словачким колегом нагласио да су билатерални односи изванредни и да нас посебно везује словачка мањина која је позната по својој вредноћи и доброти.

Српски председник се захвалио Словачкој што не признаје једнострано проглашену независности Косова и истакао да Србија гради боље друштво за своје градјане, речено је Тањугу у делегацији Србије.
Према речима Николића, наша економска ситуација је лоша због лоше водјене економске политике у претходном периоду.

Николић се данас обраћа Генералној скупштини УН

Председник Србије Томислав Николић који предводи делегацију Србије у вишедневној радној посети Њујорку обратиће се данас учесницима 69. Генералне скупштине Уједињених нација.

Николић и први потпредседник Владе Ивица Дачић, од понедељка су у Њујорку имали бројне билатералне састанке, а председник Србије разговарао је с генералним секретаром УН Бан Ки-муном разговарао је о европским интеграцијама Србије, дијалогу Београда и Приштине, санацији штете после поплава и другим питањима.

Како је речено Тањугу у српској делегацији, Николић је изразио спремност да Србија настави ангажман у оквиру мировних операција УН као конкретан допринос међународном миру и безбедности, као и да се својим стручним капацитетима укључи у у борбу против сирења вируса еболе.

Када је реч о борби против међународног тероризма, у првом реду ИСИЛ, Николић се сагласио са оценом претње коју ИСИЛ представља по регион Блиског истока, али и Европу.

Бана је интересовало и предстојеће српско председавање ОЕБС-ом, а Николић га је обавестио о спремности Србије за преузимање председвања и капацитету да допринесе решавању криза, посебно оне у Украјини.

(Блиц)