Прочитај ми чланак

Николић: Могућа нова резолуција о КиМ, oд пута ка ЕУ нећемо одступити

0

nikolic

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић рекао је данас да Београду предстоји најосетљивији део преговора у оквиру дијалога са Приштином, који укључује тему правосуђа и најавио могућност нове резолуције о Косову и Метохији у Скупштини.

Он је нагласио да је зато неопходно да Београд има искристалисан и јасан став.

„Правосуђе је зона у којој ни у Србији немамо регулисане све односе. Тамо (на Косову) морамо да имамо врсне судије. То у овом тренутку није одмах изводљиво, можда да шаљемо судије на испомоћ, али се то не уклапа у систем закона Приштине. Такође, ако Еулекс хоће да мења мандат мисије и бројно стање онда очигледно да морамо да постигнемо нови договор,“ рекао је он на заједничкој конференцији за новинаре са председником Чешке Милошем Земаном који је данас започео дводневну посету Србији.

Николић је најавио и могућност усвајања нове резолуције о Косову и Метохији у Скупштини Србије.

„Ја ћу, како ме буду задужили. Ако затраже нову резолуцију, свакако ћу то предложити, никад нисам од тога бежао. Ако затраже да се изјасним о резолуцији коју би поднела влада сама и то ћу свакако да урадим. Нећу одмагати влади,“ поручио је Николић.

Јучерашњу рунду разговора у Бриселу оценио је као састанак пред формирање нове владе и нагласио да ће та нова влада, имајући у виду осетљивост питања о којима се разговара, морати да изађе са стратегијом како да настави даље а о томе ће морати да се изјасни и нови сазив Скупштине.

Како је додао, свака скупштина треба да одобри деловање своје владе.

„У међувремену, од постизања Бриселског споразума догодило се више ствари које су биле непредвиђене – прелазак на оружане снаге Косова, о чему није било назнака да би требало да се разговара, а затим и у свету је било разних дешавања која би могла да пољуљају самоувереност Приштине а Београд да наведу да размишља о томе може ли да понуди коначно решење које би било у складу са Уставом, међународним правом и реалношћу. Нећемо моћи да добијемо све што желимо нити да изгубимо све што би други желели,“ рекао је он.

Према Николићевим речима, преговарачки тим за дијалог са Приштином ће остати практично исти, с тим што ће Вучић, „ако пожели мандат“ директније предводити те разговоре. Али неће бити промена у жељама и амбицијама, додао је он.

Николић: Од пута ка ЕУ нећемо одступити

Председник Томислав Николић изјавио је данас да нова Влада, која треба да буде формирана до краја месеца, треба да исправи све грешке које је Србија правила на путу ка Европској унији од 2001. године.

– Врата су била отворена и 2001. али Србија није добро искористила отвореност ЕУ према интергацији Србије и изгубила је драгоцено време. Србије своја унутрашња питања није решила на такав начин да покаже ЕУ да је спремна, да би била у друштву великих народа и уређеном друштву, да се одрекне својих слабости и мањкавости – рекао је Николић.

Николић је на конференцији за новинаре с председником Чешке Милошем Земаном рекао да је Србија одлучна да што пре испуни услове за чланство у ЕУ и жели да ове године отвори што више преговарачких поглавља.

– Настављамо евроинтеграције, то смо обећали и код претходне промене власти, а данас то може да се обећа с много више сигурности. Једна политичка странка је освојила велико поверење грађана, поверење засновано и на томе да Србију може да уведе у ЕУ, тако да ми од тог пута сигурно нећемо да одступимо – рекао је Николић.

Он је рекао да за Србију не сме да се односи такозвана „криза проширења ЕУ“ јер Србија за собом вуче и остале државе Балкана који нису чланице и зато што као главни фактор стабилности на Балкану може да помогне да „ЕУ функционише и у овом делу Европе који је увек за њу био помало дискутабилан“. 

Николић је изразио наду да ће Србија испунити све услове који се постављају сувереним државама и који су у књизи евроинтеграција били предвиђени и за остале.