Прочитај ми чланак

Николић би хтео да Вучићу састави владу

0

tomislav-nikolic

То што је председник Србије Томислав Николић оценио да Борису Тадићу није место у Вучићевој влади, стручњаци сматрају да је покушај састављања будуће владе.

Изјавом да не види шта би ново Борис Тадић могао да понуди Србији, а да није већ нудио и да смо сви видели какви су резултати његове владавине, председник Србије ставио је до знања шта мисли о причи према којој је Вучић помогао Тадићу да оснује Нову демократску странку да би с њим правио владу кад дође време.

– Иако је теоретски могуће, незамисливо ми је да Тадић буде у влади коју би формирао Александар Вучић – рекао је Николић.

Гоати: Председник послао поруку

Владимир Гоати сматра да је Николић изјавом послао поруку “ко је подобан, а ко није за коалицију са СНС”.
– Ипак, овакве изјаве Николић не би требало да даје, нека погледа Устав и види шта су надлежности председника” – наводи он.

Бивши председник Републике осудио је Николићеву изјаву.

– Немам намеру да будем министар спољних послова у Вучићевој влади, па је излишно да коментаришем став Николића по том питању. Чињеницу да се председник Србије оваквим иступом у медијима укључио у изборну кампању би свакако негативно коментарисао и оштро осудио – каже Тадић.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић оцењује изјаву председника Србије као “начелан став прихватљив за напредњачко бирачко тело, али и навигацију у ком правцу би странка на чијем је челу некада био требало да иде када је реч о склапању савеза”.

– То је софистициран начин на који Николић покушава да задржи утицај. Он покушава да поручи руководству СНС да коалициони капацитет те странке не треба да буде бесконачан – наводи Станковић за наш лист. Он каже да бивши председник СНС оваквом изјавом новом старом руководству везује руке и смањује маневарски простор.

– Истовремено, Николић шаље поруку и Вучићу, на коју овај не мора нужно да одговори – истиче он. Станковић сматра да оно што је Николић рекао није ни директно ни неочекивано ни увредљиво, али да сугерише.

– Мислим да Вучићу Тадићева опција свакако није први избор када је реч о постизборној коалицији. Ипак, уколико до тог савеза не дође, то ће показати да Николићев утицај у странци пада и да је Вучић потпуно слободан да све кључне одлуке самостално доноси.

Већина за владу СНС и СПС

Према истраживању Б92 и Нинамедије, више од половине грађана – 55,4 одсто види поново владу СНС и СПС као најбољу, 29 одсто сматра да владу треба да чине напредњаци и мањине. За владу СНС и ДС је сваки десети испитаник, а ако се таквој влади дода и СПС, за њу би било 4,8 грађана Србије. 

(Блиц)