Прочитај ми чланак

НИЈЕ КЛИНТОН НАЈВЕЋИ „србомрзац“ у Белој кући!

0
BAJDEN

фото: ЈуТјуб

САД – Америчка политика непрестано открива нове појединости о свему што се дешава унутар зидина Беле куће, па смо тако сазнали и да Бил Клинтон, некадашњи амерички председник, није био тај који је био главни заговорник бомбардовања Србије, иако је касније себе позиционирао у сам врх оних који су заговарали ту идеју, па на крају и реализовали исту.

Утицајни амерички портал „Политико“ је објавио један текст у серијалу текстова који се баве америчким председничким изборима, што је једно од најактуелнијих питања у САД, па је обрадио однос Хилари Клинтон, кандидат за председника САД-а, и Џо Бајдена, актуелног потпредседника САД-а за којег се спекулише да ће се укључити у председничку трку као нови кандидат.

Амерички портал пише да њихово „пријатељство“ траје пуних 25 година, односно, то је период у којем су они мање или више сарађивали.

Њихов однос оцењују коректним, али хладним и дистанцираним, односно, у принципу колегијалним без претерано заједничких поимања света или неке веће блискости у сарадњи. Најинтензивнији период сарадње су имали у Обамином кабинету, док је Клинтонова била државни секретар, а Бајден потпредседник САД-а.

Оно што је интересантно за нашу јавност је чињеница о бомбардовању Србије која се помиње у овом тексту.

Анализирајући Бајденов однос са Клинтоновом, наводи се да са њом има релативно добро разумевање, али да је са њеним мужем, Бил Клинтоном, имао потешкоћа.

Политико наводи да је Бајден, између осталог, како је он сам писао у својим мемоарима, имао доста проблема у покушајима да наговори и придобије Клинтона на идеју бомбардовања Србије, односно, примене силе за решавање проблема на Косову.

Ако сте се икада питали да ли мржња према Србима која се у то време гајила у Белој кући потиче од Бил Клинтона, одговор је не. Има већи „србомрзац“ од Клинтона, а то је Џо Бајден, бар судећи према Бајденовим мемоарима.

Интересантно је да портал Политико наводи да се Бајден у огромном делу својих мемоара бави управо темом „придобијања Беле куће за примену војне силе на Косову“. Акцију бомбардовања Србије, Џо Бајден очигледно сматра светлом тачком у својој каријери.

Извор: Правда.рс