Прочитај ми чланак

НИ ПОД КОМУНИСТИМА ОВОГА НИЈЕ БИЛО: Вест која се у Србији понавља из дана у дан

0

У свету у којем се ствари мењају таквом брзином да човек више не зна да ли на било шта може да се ослони, постоје неке тачке за које просто знамо да ће увек бити исте и да ће увек бити ту. Неће нужно бити добре нити пожељне, али ће свакако постојати као подсетник да се неке ствари не мењају – шта год да се деси, знате да ће РТС репризитати „Срећне људе“, Расим Љајић ће имати функцију (и нико му неће заиста веровати да се повлачи из политике) а вести ће на свим каналима увек почињати истом реченицом.

Ова последња ставка, додуше, није нешто на шта смо одувек могли да рачунамо, али последњих неколико година сви они који су укључили телевизор макар три пута у термину вести знају да чак ни у случају да заиста дође до смака света, та информацја не би завредела прву позицију у вестима. Јер прва позиција је увек и без изузетка резервисана за председника Србије Александра Вучића – чак и оних дана кад апсолутно ништа није урадио.

Нека дивна душа Тwиттера се потрдила и направила генијалну компилацију првих неколико секунди вести на Студију Б, која доста добро показује како вести генерално изгледају ових дана на том, али и на огромној већини осталих канала.

Председник Србије Александар Вучић“ – речи од којих једни већ имају тикове, други једва чекају да чују шта је наставак те реченице, а трећи аутоматски мењау канал, само да би и на следећем програму затекли готово идентичну ситуацију. Наравно, иза његовог имена никад нећете чути нешто лоше. Напротив, то су увек вести написане са гомилим суперлатива, које величају отварање још једне турске фабрике, изградњу седам метара новог пута у неком селу или једноставно примање измишљене награде „Златни лав“ за мир у свету.

Ствари су се толико отргле контроли да вести буквално звуче као да имају три шаблона, који се смењују и стално понављају, па је тако информативни програм одавно престао да буде заиста информативан – јер у њему нема нових или истинитих инфомације – већ увелико представља један од најсјајнијих примера бесплатне пропаганде. У неким случајевмна чак и сами плаћамо да нам причају како председник не спава и не једе шницле, као што је случај са РТС-ом.

И, знате шта? Сами смо криви. Јер трпимо ту исти сцену у којој Србија живи већ годинама и све време ћутимо. А ако ћутимо, мора да нам је океј, јер народ који није задовољан диже буку, као што су нам Французи управо показали.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!