Прочитај ми чланак

(НЕ)МОГУЋЕ: Вучић смењује Вулина са места шефа БИА

0

Лист Данас пише о томе да је смена Вулина са позиције шефа БИА - извесна.

Александар Вулин сасвим извесно одлази са чела БИА, а на његово место долази неко из редова напредњака, док ће место заменика директора БИА припасти СПС-у. Вулин се дуго времена није појављивао нити оглашавао у јавности, а зид ћутања дефинитивно је зацементирам откад су му САД увеле санкције, због злоупотребе положаја, наводне трговине наркотицима и оружјем, пише Данас.

Упитан шта би могао да буде разлог за смену Вулина, који на овој функцији није ни годину дана, адвокат Божо Прелевић каже за Данас да се зна разлог и да је он објављен када се Вулин нашао на листи лица која су под санкцијама САД.

– Тамо пише умешаност у организовани криминал, корупција итд, све горе од горег за једну државу златног доба. Шта је он лично није битно, али то што се баш он неком (председнику државе) свиђа за место првог човека БИА је трагедија једног народа који се дави у плићаку забављен глупостима. Опозиција мора урадити све да постане алтернатива, све остало је узалудна прича – истиче Прелевић.

Посланик ДС Срђан Миливојевић сматра да једини разлог за смену Александра Вулина треба да буде изричит захтев грађана окупљених око протеста Србија против насиља, који већ четири месеца захтевају његову смену.

– Свима нама којима је стало до Србије није јасно зашто тај захтев до сада већ није испуњен. Тај захтев додатно је појачан стављањем Александра Вулина на листу особа које су под санкцијама Министарства финансија САД због теских оптужби међу којима су трговина наркотицима, оружјем и злоупотрба јавне функције. Улога Вулина у афери Јовањица и производњи марихуане у највећој фабрици дроге у Европи која очигледно није мала је додатан разлог за ову смену – наглашава Миливојевић за Данас.

Он додаје да је довољна чињеница да нико неће сарађивати са безбедносном службом којом руководи овако компромитиван кадар, да се о његовој смени ни не расправља.

– У нормалним државама он би био не само смењен већ и ухапшен и изведен пред суд . Уместо њега Вучић ће наћи неког једнако неспособног и компромитованог ко би требало да глуми да руководи службом која се одавно отела било каквој контроли – упозорава Миливојевић.

Вулин је на чело БИА ступио 2. децембра прошле године, свечаном примопредајом дужности између њега и министра унутрашњих послова Братислава Гашића, чиме су фактички заменили позиције.

Пре именовања за директора Безбедносно информативне агенције био је министар одбране и министар унутрашњих послова. Ове институције нису се нашле на мети америчких санкција, које су му уведене 11. јула ове године.

Иако се Вулин није оглашавао, председник Србије Александар Вучић изјавио је да су санкције САД против директора БИА његова одговорност јер „није увео санкције Русији“.

„Да сам само дан пре тога најавио увођење санкција Русији, Вулину не би биле уведене санкције“, рекао је Вучић 13. јула за телевизију Пинк.

Навео је да санкције „немају никакве везе са трговином оружјем или дрогом“.

„Он са тим има везе као и свако ко је министар полиције или директор БИА. Ако доставе било какву релевантну информацију, ми ћемо процесуирати Вулина. Али од тога нема ништа јер им је трн у оку ситуација са Русијом“, рекао је Вучић.