Прочитај ми чланак

НЕМАЊА ЗАРИЋ (ДВЕРИ): Увођење „меког“ визног режима, још једна превара Брисела

0

Најава да ће грађани Србије ускоро морати да попуњавају електронски формулар ради добијања одобрења за путовање у државе чланице Европске уније је још један доказ непостојеће политике Брисела према проширењу Уније и показатељ њиховог става о Србији и нашим грађанима.

Иако формално одлука Одбора за грађанске слободе, правосуђе и унутрашња питања Европског парламента не представља увођење визног режима грађанима Србије, у својој суштини она то јесте. Наиме, највероватније од 2020. године, након покретања ЕТИАС система (Европски путнички информациони и ауторизациони систем), грађани Србије ће морати да електронским путем, по цени од 10 евра, затраже одобрење за улазак у Унију.

Иако разумемо потребу Брисела да брине о безбедности простора ЕУ, јасно је да су са тим закаснили када су дозволили практично неометану имиграцију милиона избеглица са Блиског истока, и када је њихова политика инклузије миграната потпуно подбацила.

Овај потез поменутог Одбора ЕП је још један у низу доказа да је политика слепог веровања лажним обећањима из Брисела потпуни промашај. Овим се грађанима Србије поручује да нису део Европе, да се на нас гледа са подозрењем. За Српски покрет Двери увођење овог “меког” визног режима ће бити у најмању руку увреда за наш народ.

Када на ову одлуку додамо и поруку Жана Клода Јункера да Србија може да се нада чланству у ЕУ тек 2025. године, јасно је да Бриселска Европа нема намеру да се озбиљно бави политиком проширења.

Двери непрестано указују на потребу за редефинисањем Европске уније како би она постала Европа народа, снажна Унија независних и суверених држава, заснована на заједничком наслеђу и историји, очуваних националних идентитета и култура и ослобођена притиска из Вашингтона. Чланство Србије у таквој Европи ће се подразумевати, али у таквој Европи Србија ће моћи да задржи свој суверенитет и да пре свега брине о сопственим националним интересима, било да је у питању Косово и Метохија, заштита домаће привреде и економски интереси у целини, безбедносна политика или очување и унапређење наше културе.

Пројекат “ЕУ нема алтернативу” очигледно пропада. Време је да се окренемо сопственим интересима.

Др Немања Зарић

Потпредседник и међународни секретар Српског покрета Двери