Прочитај ми чланак

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ О ЦРНОЈ ГОРИ: Закон о вечитом владару

0

Свега две седмице након избора Мила Ђукановића за председника Влада Црне Горе припремила је Закон о председнику државе који први пут дефинише његове надлежности. Неки ће рећи „дефинише“, други – „значајно проширује“.

Црногорским медијима у петак је одјекнула вест да је Влада усвојила предлог Закона о председнику државе, који уводи новине када је реч о његовим надлежностима. Поред тога што се тим актом први пут законски јасно дефинишу области деловања председника државе, јавност је занимала чињеница и да је Закон постао актуелан свега две седмице након што је лидер ДПС Мило Ђукановић убедљиво победио на председничким изборима.

(Фото: Јутјуб)

Како преносе подгорички медији, закон није био у плану рада Владе за ову годину, која је, при том, предлог закона утврдила без јавне расправе.

„Договорени потез“

„Чињеница да предлог закона долази из Владе, упућује на закључак да се ради о раније договореном потезу. Отуда и наведена брзина,“ наводи за ДW политички аналитичар и правник Сергеј Секуловић. „Ђукановић је и током изборне кампање најављивао да ће бити активан председник, односно, да ће ићи шире од онога што су надлежности председника прописане Уставом. За тако нешто му је потребна законска основа.“

Највише пажње привукле су одредбе којима се председнику државе даје право да формира своје савете, комисије и радне групе, стална и привремена радна тела, што подсећа на уређење Владе.

„Из самог решења можемо закључити да ће се производити политика на дневном нивоу, те да неће недостајати политичких иницијатива. Ако узмемо у обзир да је Ђукановић и председник најјаче партије, отвара се простор за размишљање да ли ће и у којој мери доћи до својеврсне мутације уставно-политичког система“, наводи Секуловић.

У Црној Гори влада парламентарни систем, што у слободном преводу значи да је најјача политичка личност председник Владе. То је, без сумње, важило када је на њеном челу био Ђукановић. Сада постоји могућност да са Ђукановићем на месту председника државе црногорски политички систем поприми другачији облик.

„Састанак премијера“

Нешто другачији пример такве праксе даје Србија, у којој Александар Вучић вуче све конце, без обзира на то да ли је председник државе или Владе. Преласком на место председника прошле године Вучић чак није имао ни потребе да шири законске надлежности – напросто их је присвојио.

Управо поређење црногорске и српске збиље послужило је карикатуристи Зорану Шћекићу као савршена инспирација за карикатуру недавно објављену у дневном листу Дан. „Овом карикатуром сам појаснио оно што сви примећују – да се у Црној Гори пита само Мило Ђукановић, а Вучића сам додао као зачин, с обзиром на то да имају сличан систем контроле свих институција“, наводи Шћекић за ДW.

Током вишегодишње каријере, Шћекић је нацртао 11.000 карикатура. Већином су биле политичке, а 900 је посветио „вечитом господару“. „Рецепт за овако дугу владавину Ђукановића је контрола свих институција – полиције, војске, владиних службеника… Уколико би то изгубио, дошло би до издаје најближих сарадника, не би се могао вршити притисак на бираче и тиме би изгубио власт и моћ“, уверен је награђивани црногорски карикатуриста.

Вујановићу титула „бившег председника“

Влада је била дарежљива и према одлазећем председнику државе. Новим Законом прописала је да Филип Вујановић добија почасну титулу „бивши председник Црне Горе“ и приходе од 70 одсто плате коју је до сада примао. Њу ће моћи да прима до одласка у пензију или новог запослења.

Још није познато када ће се Закон о председнику државе наћи пред посланицима. Правник Секуловић не сумња да ће овај акт лако добити потребну већину у Парламенту. Он подсећа да црногорском правном систему недостају и закони о Скупштини и Влади, али да њихово усвајање, ни након скоро 30 година од када те институције постоје, није приоритет. Јер, председник јесте.