Прочитај ми чланак

НЕМАЧКА: Вучић да избегава провокацаје састајући се са руским политичарима

0

vucic angela merkel0

Минхен, Берлин, Београд – Дводневна посета премијера Србије Александра Вучића Немачкој представљала је недвосмислен симбол подршке Берлина бриселском курсу Београда, а Вучићев сусрет са канцеларком Ангелом Меркел обележила је отворена размена мишљења, оцењују за Данас немачки стручњаци за спољну политику.

„Удварање Москви и Минску“Посланик ЦДУ у Бундестагу Торстен Фрај, који је прекјуче први пут посетио Београд и сусрео се, између осталог, са појединим министрима, парламентарцима из владајућих странака и опозиције, као и са представницима невладиног сектора, навео је да види потенцијал актуелне владе да започне и спроведе реформе, али и потребу да се реформски процес „отвори“ како би у њему учествовали и медији и цивилно друштво, сазнаје Данас незванично од немачких дипломатских кругова.
Како наводе наши извори, Фрај је увидео „помешане сигнале“ које се односе на намеру Београда да се приближи ЕУ и његово истовремено „удварање Москви и Минску“.

Како наводе наши саговорници, Београд може да постане посредник између Брисела и Москве, чији односи су захладнели након избијања кризе у Украјини, имајући у виду предстојеће председавање Србије Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

Јохана Дајмел, заменица директора немачке Асоцијације за Југоисточну Европу, оцењује за Данас да је важно поменути велико интересовање немачких медија за Вучићеву посету, што показује и податак да су сви могли да гледају двоје званичника на црвеном тепиху.

„Вучић је написао и ауторски текст за лист Франкфуртер алгемајне цајтунг, у којем се осврнуо на грешке из прошлости, научене лекције и навео јасан политички фокус на европску интеграцију актуелне српске владе, са свим нужним реформама и препрекама за њихово остварење. Тај текст, иако садржи важне поруке, био је мало патетичан за мој укус. Ипак, кључну поруку представља Вучићево обећање да ће Србија бити поуздан партнер, јер то гарантује стабилност Балкана“, прецизира она

Према њеним речима, канцеларка Меркел је уважила напредак који је досад остварила Србија и посебно истакла споразум Београда и Приштине као важан корак, који је отворио врата за преговоре са ЕУ. „Меркелова је такође подвукла да је Немачка једна од најзначајнијих трговинских партнера Немачке и да сходно томе треба да се понаша Србија“, оцењује Дајмелова.

Данасова немачка саговорница констатује да су Меркелова и Вучић сигурно дискутовали и о односу Србије према ЕУ и Русији. „Бугарска, сусед Србије и чланица ЕУ, коначно је после оштрог притиска из Брисела и САД, обуставила пројекат изградње Јужног тока и тако се усагласила са гледиштем ЕУ.

Ако Србија жели да буде поуздан партнер Брисела и прихвати заједничку спољну и безбедносну политику ЕУ, мора пажљиво да извага своје билатералне односе с Русијом и да избегава додатне провокације, као што су сусрети са људима са црне листе ЕУ, у најмању руку. Најзад, Србија ће преузети председавање Организацијом за европску безбедност и сарадњу, чија чланица је такође Русија, па у том контексту може да постане важан саговорник и посредник између Брисела и Москве“, поручује Дајмелова.

Јохана Дајмел сматра да предстојећа конференција држава Западног Балкана представља „веома добру вест“ јер се тако наглашава наставак снажног интересовања Немачке за овај регион.

(Данас, фото: Фонет)