Прочитај ми чланак

НЕМА ЗА НАСИПЕ: СНС спискала 2,4 милиона евра за предизборне ТВ рекламе

0

Листа Српске напредне странке "За нашу децу - Александар Вучић" потрошила је нешто више од 2,4 милиона евра за оглашавање на телевизијама, што је 59 одсто од укупних трошкова свих изборних листа за овакав вид политичког маркетинга, показало је представљено истраживање финансирања изборне кампање које је спровела Транспарентност Србија.

Програмски директор ТС Немања Ненадић истакао је на видео конференцији за новинаре да је реч о проценама ТС за трошкове телевизијског оглашавања и указао да је током ове кампање укупно потрошено нешто више од четири милиона евра, као и да више од половине вредности ТВ огласа чине они који су емитовани на две телевизије – Пинк и РТС.

Foto: Promo/SNS

– Трошкови ТВ оглашавања су много мањи у односу на изборе који су одржани 2014. и 2016. Иако је интензитет ТВ кампање био сличан, плаћени огласи су сада емитовани свега три недеље. СНС је ове године, према тим проценама, потрошила 2,4 милиона евра, док је 2016. потрошила 4,2 милиона евра, а 2014. четири милиона евра – навео је Ненадић.

Та странка ће, на основу оствареног изборног успеха, добити из републичког буџета око 3,8 милиона евра, СПС – ЈС око 650.000, док листа СПАС може да рачуна на 240.000 евра.

Ненадић је рекао да је ТС пратила и друге аспекте финансирања изборне кампање и да је примећено да је ове године појачано коришчење друштвених мрежа и оглашавање на интернету, док су масовна организована окупљања, која су раније чинила близу 10 одсто трошкова кампање, готово сасвим изостала.

Када је реч о праћењу „функционерске кампање“, анализа ТС је показала да је председник Србије Александар Вучић апсолутно доминирао изборном кампањом, иако није имао највише промотивних догађаја.

Извештаји са 16 промотивних активности на којима се појавио добили су огроман простор у медијима, а на тим догађајима говорио је о низу других тема и актуелности, што му је дало додатни простор.

Уз то је редовно гостовао у ТВ емисијама, организовао „обраћања нацији“.

– Вучић је засенио не само остале актере из Српске напредне странке и других партија са листе која је носила његово име, него и све друге учеснике избора – изјавио је сарадник ТС Златко Минић.

Наводећи да је ТС посматрала 26 функционера током 54 дана кампање и изборне тишине из два дела – пре и после ванредног стања односно прекида изборних радњи, Минић је саопштио да је 13 чланова Владе имало 229 промотивних активности током изборне кампање, што је 90 одсто више него у истом периоду у неизборној 2019. години. Од републичких функционера највише промотивних активности имали су Александар Вулин (36), Ана Брнабић (34), Младен Шарчевић (28), Зоран Ђордјевић (27) и Зорана Михајловић (24).

Међу локалним функционерима, а и у апсолутној категорији, традиционално је прво место припало Горану Весићу, са 46 промотивних активности.

– Анализа насловних страна 11 дневних новина, у периоду од 4. марта до 21. јуна, такође је показала доминацију Вучића. Он се за 99 дана 337 пута појавио на насловним страницама, од тога 286 у позитивном контексту, 21 у неутралном и 30 у негативном. У позитивном контексту, главна тема је био 121 пут – навео је Минић.

Поређења ради, Драган Ђилас појавио се 102 пута, од тога 90 пута у негативном контексту, показала је анализа.