Прочитај ми чланак

НЕКО ВОЛИ БИЗНИС, НЕКО САВЕТУЈЕ Шта раде бивши политичари

0

Економски и политичи консалтинг, саветовање, учење, али и приватни бизнис – нека су од занимања којима се баве бивши политичари.

dinkic-grubjesicСАВЕТУЈУ НА ВИШЕ АДРЕСА: Млађан Динкић и Сузана Грубјешић

Неки од њих нестали су са политичке сцене после ванредних избора 16. марта јер им странке нису прешле цензус. Други су се из политике повукли и пре последњих избора.

Бивши премијер Мирко Цветковић, који се из политике повукао пре две године, каже за „Блиц” да се његов досадашњи ангажман у политици „може тумачити као инцидент”, а не као животно опредељење.

– Напуштањем политике вратио сам се изворном послу, економском консалтингу. Радим као консултант Светске банке у Сектору за развој приватног сектора у земљама источне Европе и централне Азије – каже Цветковић, и додаје да ће и када буде формално у пензији (крајем следеће године) наставити да се бави овим послом.

Његова страначка колегиница Јелена Триван, која је ДС напустила у фебруару, отишла је у невладин сектор.

– Имам невладину организацију Центар за европске политике и вредности, а бавим се политичким консалтингом и људским правима – каже Триван.

У скупштинске клупе нису ушли посланици ДСС чији је лидер Војислав Коштуница после мартовских избора напустио челну позицију у странци, али и поднео захтев за пензију. Његов страначки колега Милош Алигрудић има адвокатску канцеларију, па ће се у перспективи тиме бавити.

Међу најактивнијим посланицима био је Бојан Ђурић из ЛДП.

– На докторским сам студијама на Правном факултету. Одмарам се и учим – каже Ђурић.

Из политике се повукао и бивши лидер УРС Млађан Динкић, који је постављен за члана борда директора Збербанке за регион. Он ће такође радити и у фирми „МД Солутионс”, која је регистрована за консалтинг. Његова бивша сарадница и страначка колегиница Сузана Грубјешић, после краће паузе, поново је у политици, овог пута као саветница министра трговине Расима Љајића, кога ће саветовати о евроинтеграцијама.

(Блиц)