Прочитај ми чланак

НЕИЗВЕСНО у САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ УН ЗБОГ КиМ: „Тешко да ми можемо, а не могу ни они”

0

На сајту Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН) синоћ је објављена најава активности за уторак 5. фебруар, али не и за остале дане у овом месецу.

Наводи се да ће у 10 часова ујутру по локалном времену СБ УН одржати 8.457. заседање на којем ће на дневном реду бити „Одржавање међународног мира и безбедности“ и „Транснационални организовани криминал на мору као претња међународном миру и безбедности“.

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да је још неизвесно да ли ће Савет безбедности Уједињених нација 7. фебруара расправљати о Косову, јер су САД, Велика Британија, Немачка и Пољска биле жестоко против тога да се редовни тромесечни извештај генералног секретара УН о КиМ нађе на дневном реду седнице.

Дачић је на конференцији за новинаре у понедељак рекао да први пут у Савету безбедности УН није усвојен дневни ред, који иначе сваког месеца предлаже председавајући, што је, оцењује, неозбиљно за организацију попут УН.

Он је објаснио да је седница на којој би требало да се расправља о редовном извештају о КиМ заказана за 7. фебруар, али да није извесно да ли ће на њој бити речи о Косову, јер ће се вероватно тек тог дана усвајати дневни ред.

„Тешко да можемо да скупимо девет гласова да то буде на дневном реду, јер ту нема вета. Али не могу ни они да скупе девет гласова да не буде“, рекао је Дачић.

Министар унутрашњих послова и потпредседник Владе Србије Небојша Стефановић оценио је да се до четвртка неће знати да ли ће се на седници Савета безбедности УН расправљати о Косову и Метохији.

Он је за ТВ Пинк рекао да је неизвесно да ли ће Србија успети у покушају да се та тема уврсти у дневни ред, јер је за један број великих земаља попут САД, Велике Британије, Француске, Немачке и Пољске, такозвано Косово независна држава и сматрају да о томе не треба расправљати.

Подсећа да све то долази у моменту када су приштинске институције потпуно блокирале преговоре увођењем такси од 100 одсто на робу из централне Србије и тако отежали могућност да се разговара о нормализацији живота и за Србе и за Албанце.

На потезе Приштине критички су реаговали и ЕУ и САД, а Стефановић каже да је то далеко од тога да се може рећи да је Америка променила страну.

„И Албанци заслужују да боље живе, али неће моћи са влашћу која је више заинтересована за свој опстанак него да тражи заједничка решења са Србијом да ти људи живе боље, сигурније, квалитније“, појаснио је Стефановић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!