Прочитај ми чланак

Небојша Стефановић: Данас нема ниједне организоване банде у Србији

0

stefanovic

БЕОГРАД –  Никада неће бити ухапшена ниједна особа за коју нема довољно доказа и за коју тужилаштво не да сагласност да се крене у поступак, поручио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и истакао да борба против корупције неће никада стати.

„Када имамо све доказе у својим рукама тек онда радимо на реализацији. Грађани могу да буду задовољни што за ових годину и по дана, колико сам министар, немамо ниједну ослобађајућу правоснажну пресуду за ухапшене у том периоду, нити је тужилаштво одбацило иједну оптужницу“, истакао је Стефановић у интервјуу Танјугу.

Стефановић одбацује оптужбе да хапшења у антикоруптивној акцији „Резач“ имају политичку конотацију, подсећајући да је од преузимања тог ресора поручивао да борба против корупције никада неће стати.

„Увек, када се ухапсе људи из било које странке, неко каже да је то политика и то се стално дешава приликом привођења лица која су осумњичена за тешка коруптивна дела. Само СНС никада није реаговала на то, ни онда када није водила Министарство унутрашњих послова (МУП). Ако хоћемо да државни органи буду независни онда треба да их пустимо да раде свој посао“, указао је министар.

Његова порука грађанима је да се не баве криминалом и корупцијом и да онда неће имати разлога да брину.

„Никада се ништа није знало унапред, нити смо најављивали ко ће и да ли ће бити ухапшен, али можемо да кажемо да ћемо у случају свих оних који су се огрешили о закон, а прикупи се довољно доказа да би могли да буду осумњичени, са тужилаштвом радити свој посао“, поручио је Стефановић.

У јануару рационализација, 1.400 људи ће морати да оде                                    

У јануару следи рационализација у сектору МУП, у оквиру које ће 1.400 људи морати да оде, а Стефановић каже да то није лак, али да је неопходан корак, како би полиција била ефикаснија.

Алтернатива рационализацији у јавном сектору, како наводи, била би повећање пореза грађанима, који би тиме плаћали недовољно ефикасну администрацију.

Објашњава да ће у МУП у највећем проценту терет поднети администрација, да ће бити захваћен и један део полицајаца, али да ће у неким полицијским управама бити извршен и пријем нових људи, тамо где места нису попуњена.

„Рационализација мора да се уради, као министар сам прихватио тај посао на себе. То јесте тежак посао и није лака мера, али грађани нас плаћају да доносимо оне потезе који праве резултат. У томе су учествовале све организационе јединице које су дале предлоге на какав начин ће се направити рационализација“, навео је Стефановић.

Он је истакао да ће коначан број оних који ће отићи из тог сектора бити познат током јануара, али да он свакако неће прећи 1.400 људи.

Током јануара ће се, додао је, знати и ко ће бити они који ће отићи из његовог кабинета, али није желео да помиње имена.

Коментаришући то што се о рационализацији у МУП највише пише, иако ће и други сектори бити тиме обухваћени, министар је навео да је очигледно да је МУП често веома занимљив у различитим аспектима.

„Ово није такмичење за најбољег пи-ара, ми се боримо за то да систем покаже и уштеде и побољшање, а то је немогуће са гомилањем администрације. То је немогућа ствар, морате смањивати државну администрацију да бисте ојачали привреду да може да плаћа државу“, рекао је Стефановић.

Поручује и да рационализација у том сектору неће утицати на безбедност земље и квалитет рада полиције.

„Данас нема ниједне организоване нарко банде у Србији“

Према Стефановићевом мишљењу, годину за нама када је у питању његов ресор, обележио је убрзан рад на реформама и повећање ефикасности, што документују подаци о рекордним запленама наркотика и хапшења највећих нарко босова у Србији. Стефановић је поручио да данас у Србији нема ниједне организоване банде која хара овом земљом.

 Издвојио је заплену 1,5 тона наркотика, повећане заплене кокаина и хероина, али и хапшење чланова већег броја организованих криминалних група које су се бавиле разбојништвима, отуђењима аутомобила, организованим ликвидацијама.

„Ухапшена су три велика нарко дилера у Србији. Чињеница да данас немате ниједну организовану нарко банду на територији Србије говори да овај посао радимо изузетно добро“, истакао је Стефановић.

Као један од изазова за наредну годину види сузбијање насиља у породици, па је позвао све грађане да пред тим проблемом не окрећу главу и пријавом помогну полицији на сузбијању те врсте насиља.

То што су жене охрабрене да чешће пријављују насиље у породици схватам као подршку полицији и разумевању да полиција може активније да се укључи. Трудићемо се да покажемо да смо достојни поверења и да можемо да заштитимо жене“, поручио је министар.

Закон предвиђа каријерни систем напредовања у полицији

Најављује да пред парламент у јануару долази нови Закон о полицији, који ће, поред осталог, предвидети каријерни систем напредовања у полицији, који ће предвиђати напредовање тек по завршеним школама и обукама.

Како објашњава, више неће бити ванредног унапређивања, већ на унапређивање може да очекује само онај који је то заслужио И ко је испунио све критеријуме, а то ће важити за све.

Тим законом ће, према његовим речима, бити ојачан и сектор унутрашње контроле, како би могли да добију већа овлашћења да могу да спроводе контролу.

„Они који су криминализовани и који раде са криминалцима не могу остати у полицији“, поручио је Стефановић.

Пензионисање Вељовића нема везе са отказима у МУП

Стефановић у интервјуу за Политику изјавио да пензионисање досадашњег директора полиције Милорада Вељовића нема никакве везе са најављеним отказима у МУП.

„Рационализација апсолутно нема везе с пензионисањем. Вељовић је челу полиције готово десет година. Свестан сам да би њему било тешко да проводи неке делове реформи и резове међу људима са којима сарађује толико дуго. Мислим да десет година није мало на једној функцији, јер је довољно времена да покажете што сте могли да урадите“, рекао је Стефановић .

Стефановић је рекао да ће конкурс за новог директора полиције бити расписан одмах после усвајања закона о полицији и да очекује да се то заврши за неколико месеци.

„Директора ће изабрати Влада на основу резултата конкурса, а до тада ће посао вршиоца дужности, према одлуци Владе, обављати Владимир Ребић, досадашњи начелник Управе саобраћајне полиције“, рекао је Стефановић.

(НСПМ)