Прочитај ми чланак

Не да(ви)мо Београд уз Сашу Јанковића

0

Иницијатива Не да(ви)мо Београд подржава кандидатуру Саше Јанковића за председника Србије јер је својим радом као Заштитник грађана стао у одбрану права, слобода и достојанства грађана.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Упркос снажним притисцима власти да ћути и прихвати кршење тих права и закона ове земље. Подсећамо ипак и да избори нису довољни – темељна промена мора доћи одоздо, грађани се морају активирати, наводи се у саопштењу Иницијативе којим се ово удружење одредило према предстојећим председничким изборима. У саопштењу се оцењује да је Јанковић значајно допринео успостављању независног контролног органа и да је инсистирао, упркос притисцима, на неправилностима у раду власти.

„Подсећамо да је Заштитник грађана јасно утврдио и јавност обавестио о чињеници да је врх МУП био обавештен, а нереаговањем и јасно стао на страну криминалне групе која је у ноћи 24. и 25. априла 2016. године, лишила слободе и угрозила безбедност грађана, а затим и срушила преко десет објеката у Савамали“, истиче Иницијатива. Активисти ове организације која се истакла у организовању уличних протеста и окупљања против пројекта Београд на води и дешавања у Савамали, наводе и шта очекују од Јанковића.

„Очекујемо да посебно инсистира на спровођењу политике која би допринела смањивању економских неједнакости, заштити социоекономских и радничких права, спречавању даље приватизације јавних ресурса и омогућавању учешћа грађана у процесима доношења одлука. Нужно, то значи и да се политика свеобухватне приватизације јавних ресурса, гурања на тржиште, деобе грађана на оне који живе у луксузу и оне који немају ништа – мора зауставити“, наводи се саопштењу. Такође се истиче да до жељених промена неће доћи само гласањем на изборима и да је потребно организовати се и „решавање проблема започети у сопственом комшилуку, месној заједници, у нашем граду“.