Прочитај ми чланак

НАТО ТВРДИ, РУСИ ИМАЈУ ТАЈНИ ПЛАН: Путин преко Бугарске и Србије излази на Јадран?!

0

vladimir-putin-poseta-srbija-foto-beta-ap-1413411427-581537

Америчка ‘Ренд корпорација’, државна организација САД за војна истраживања и анализе, прошлог месеца је у поверљивом извештају упозорила челнике НАТО пакта на могућност да руска армија за 48 сати преко Бугарске и Србије изађе на Јадранско море и тако пресече Европу напола!

Корпорација која окупља најбоље америчке војне експерте и од Пентагона је овлашћена да израђује стратешке студије за потребе НАТО пакта навела је у свом извештају како постоје „озбиљна сазнања“ да је у Москви већ разрађен детаљан план „изласка на Јадран“.

Тај план ће, тврде амерички експерти, бити активиран у случају да Запад настави да спушта цену нафте и тако економски уништава Русију.

Запад немоћан

За америчке и НАТО генерале најстрашнија је, међутим, чињеница да западна војна алијанса, према свим прорачунима, нема ефикасан начин да заустави руску армију!
– Процена је да би Руси за највише два дана могли да изађу на Јадранско море и тако пресеку Европу напола! Та процена се темељи на чињеници да Руси ни у Бугарској, ни у Србији не би наишли на озбиљан отпор, а вероватно би у једном значајном делу становништва чак били и дочекани као ослободиоци! Такође, велико је питање и да ли би Запад био спреман да због ове руске операције ризикује сукоб са Русијом који би, пре или касније, значио тотални нуклеарни рат у коме би сви били на губитку – преноси саговорник Информера из моћне западне амбасаде који је лично имао увид у драматичан извештај америчких генерала.

Иначе, према сазнањима и стратешким проценама „Ренд корпорације“, Русија би изласком на Јадран довела Европу и свет у потпуно нову позицију, у којој би она била у ситуацији да поставља услове.

– Није нам до краја познато где Руси тачно планирају да изађу на Јадранско море, али то би највероватније била Црна Гора, која јесте на вратима чланства у НАТО, али за чије становништво се у Москви такође претпоставља да би благонаклоно гледало на руске војнике – преноси наш саговорник.

На наше питање како би Москва оправдала своје војно присуство у нашим земљама, он одговара:

– Сигурно је да Руси формално не би окупирали Бугарску, Србију и Црну Гору. Они би то покушали да покрију некаквим декларацијама о војној сарадњи и помоћи „братским“ државама на Балкану… И колико год то сада изгледало некоме невероватно, озбиљне анализе показују да би руски војници од Бугарске, преко Србије, до Црне Горе наишли на никакав или на тек спорадичан и војно безначајан отпор. Вероватно је да би, после првобитног периода збуњености, Руси код вас били дочекани као пријатељи и савезници. И то би, нема сумње, трајало неко време…

Према његовим речима, америчким и НАТО обавештајцима и аналитичарима није до краја јасно шта би била стратегија Руса после изласка на Јадранско море, али је сасвим сигурно да би они из те позиције много лакше заштитили своје националне интересе и знатно поправили преговарачку позицију са Западом.

– Оно што се често превиђа у геополитичким анализама јесте чињеница да се Русија већ годинама систематски гура у позицију у којој јој се рат највише исплати. Немогуће је дугорочно тако велику и војно моћну земљу држати под санкцијама и уништавати је вештачким спуштањем цена енергената. Негде то мора да пукне. Питање је само када, како и колико – закључује извор Информера.

Нико од званичника није јуче хтео да коментарише наша сазнања. На другој страни, војни аналитичар Мирослав Лазански тврди да су приче о изласку Руса на Јадранско море само „америчке будалаштине“.

– Шта ће Путину Јадранско море?! Да неће да се окупа на Светом Стефану или Милочеру? И они знају да Руси немају такве претензије, али желе да подстакну НАТО земље да издвајају више новца за војску. Отуда и оне мрачне прогнозе да ће Путин напасти балтичке земље или сулуда претња да ће бацити атомску бомбу на Лондон… Румунија и Бугарска се ту помињу да би обезбедиле простор за војне базе НАТО пакта – истиче Лазански.

Антируска пропаганда

Са њим је сагласан и бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић, који каже да иза свега стоји „антируска пропаганда“.

– Па Руси ни кад су били СССР нису желели да изађу на Јадран, зашто би сад то радили? НАТО провидно тражи оправдање за своје дугорочне циљеве, који подразмевају свођење Путинове моћи „на разумну меру“. Они желе да Русију војно окруже како не би поново постала светска велесила. За то им је потребно да савезници за војне буџете издвајају оних чувених два одсто бруто домаћег производа за НАТО, што данас не ради нико осим САД – закључује Јовановић.

Извор: Танјуг