Прочитај ми чланак

НАТО одлучан да помогне споразум између Београда и Приштине

0

nato(Политика)

Генерални секретар Северноатлантског пакта Андерс Фог Расмусен поручио је данас да је НАТО спреман да одигра своју улогу у спровођењу споразума Београда и Приштине и да очекује да ће тај споразум бити постигнут веома брзо.

„НАТО подржва дијалог и спремни смо да одиграмо своју улогу уколико дође до споразума”, рекао је Расмусен на конференцији за штампу у седишту Алијансе.

Он је, међутим, избегао да одговори на питање да ли ће НАТО дати гаранције да косовска војска не залази у српске општине, што је један од кључних захтева београдске делегације у разговорима са Приштином, већ је само рекао да је „у сталном контакту” са шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон.

„ЕУ и НАТО уско сарађују и координирају своје потезе”, рекао је генерални секретар, који је сем тога изразио наду да ће споразум бити постигнут „веома брзо”.

Расмусен током кратке конференције за новинарима, која се углавном тицала тема везаних за његову азијску турнеју, није желео да говори ни о свом јутрошњем сусрету са српским преговарачким тимом у седишту НАТО.

У прес служби НАТО су новинарима кратко саопштили да „тај сусрет није био званичне природе”.