Прочитај ми чланак

Напредњаци победили у Врбасу, демократе тврде да су куповани гласови

0

glasanje-vrbas

Грађани су наградили поштење, истину и одговорност, изјавио је вечерас лидер СНС Александар Вучић у Врбасу и саопштио да је та странка освојила 40 одсто гласова. Заменик председника ДС и председник Владе Војводине Бојан Пајтић изјавио је, међутим, да су у Врбасу данас куповани гласови по цени од 5.000 до 8.000 динара. А потпредседник СПС Душан Бајатовић поручио је да успех странака владине коалиције на локалним изборима у Врбасу показује да Влада Србије ужива пуну подршку грађана. …

Вучић је констатовао да је СНС за четири године направила невероватан преокрет, јер је данас освојила 40 одсто гласова бирача на локалним изборима у Врбасу, а 2009. године – 13 одсто.

„Показали смо да грађани и поред тешких одлука које смо донели воле поштење, истину и одговорност“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, на основу пребројаних гласова на 32 од 36 бирачких места, СПС је освојила нешто мање од 24 одсто гласова, а ДС нешто мање од 18 одсто.

Упитан ко су потенцијални партнери СНС у том граду, Вучић је рекао да је могуће да им нико неће бити потребан, указујући да је та странка освојила 18 од 36 мандата.

„На граници смо, могуће је да нам нико неће ни требати“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је за напредњаке сада важно да испуне очекивања грађана Врбаса и да покажу одговорности.

„Важно је да Врбас више нема бахату и осиону власт какву је имао до сада „, казао је он.

Према његовим речима, и локална и покрајинска власт уложила је много да би поделила СНС, али то се није догодило.

„Наше је било само да изађемо пред грађе, поштено, да предложимо тешке мере… Људи верују у поштење, одговорност и борбеност. Бескрајно сам захвалан“, рекао је Вучић.

„Ово је наша пета у низу убедљива победа у Војводини, а у Врбасу је освојена у најтежим условима, у месту у којем су и СПС и ДС били на власти и у време када је покрајина овде улагала како би подршку добио ДС“, констатовао је Вучић.

Он је поручио и да ће се низ победа у војвођанским градовима наставити, јер, истакао је, људи препознају одговорне људе који раде у њиховом интересу, у односу на оне који, како је рекао, само критикују и подмећу.

Вучић је такође запитао све оне који су говорили о легитимитету на републичком нивоу да ли су размишљали о промени легитимитета на покрајинском нивоу. 

Николић: Победа је сигнал за изборе у Војводини

Председник Извршног одбора Српске напредне странке (СНС) Радомир Николић оценио је данас да су локални избори у Врбасу сигнал да је покрајинска власт изгубила легитимитет.

„Победа у Врбасу, пре тога у Ковину и избор покрајинских посланика, све су то сигнали да је покрајинска власт изгубила легитимитет. Ако поштују начела демократије, избори у Војводини би требало да се покрену“, рекао је Николић за агенцију Бета.

Он је казао да су „пријатно изненађени“ резултатима јучерашњих избора, иако су победу очекивали.

„То је доказ и онога што је рекао председник странке (Александар Вучић), да су људима потребни искрени и поштени политичари. Људи виде да се реализује оно што смо обећали у кампањама“, указао је Николић. 

Пајтић: Глас плаћан 5.000 до 8.000 динара

Заменик председника Демократске странке и председник Владе Војводине Бојан Пајтић изјавио је вечерас да су у Врбасу данас куповани гласови по цени од 5.000 до 8.000 динара.

Пајтић није навео ко је то радио.

На питање новинара да ли има доказе за оптужбе да су куповани гласови, Пајтић је рекао да ће пријава бити поднета против НН лица и да ДС зна људе који су то пријавили, те да је, како је казао, на државним органима да утврде истину.

„Избори у Врбасу протекли су у атмосфери насиља и пребијања наших активиста и хапшења Горана Јешића, који се усудио да каже да у млеку има недозвољен проценат афлатоксина“, рекао је Пајтић.

Он је истакао да је излазност у Врбасу била 63,3 одсто и да је то једино што може да коментарише, док ће ДС резултате избора објавити и коментарисати у 22 сата. 

Пријава против нападача на активисту ДС у Врбасу

Покрајински одбор Демократске странке саопштио је да је полицију обавестио о идентитету једне од особа која је, како тврде, у петак увече у Змајеву напала активисту те странке Данила Бобића.

Министарство унутрашњих послова примило је пријаву против нападача на активисту Демократске странке у Врбасу, речено је данас Танјугу у МУП-у.

У саопштењу Покрајинског одбора ДС наводи се име нападача и истиче да ће, уколико полиција по службеној дужности не поднесе кривичну пријаву, они то сами учинити. 

Бајатовић: Доказ подршке Влади Србије

Потпредседник СПС Душан Бајатовић изјавио је вечерас да успех странака владине коалиције на локалним изборима у Врбасу показује да Влада Србије ужива пуну подршку грађана.

Он је изразио задовољство због бољег резултата социјалиста у односу на прошле изборе.

Према резултатима са 80 одсто бирачких места, СПС је, рекао је Бајатовић новинарима, освојила око 26 одсто гласова, седам одсто више него 2009.

Дачић: За трећину бољи резултат коалиција око СПС

Премијер Србије и лидер СПС-а Ивица Дачић честитао је СПС-у у Врбасу изванредан резултат на данашњим локалним изборима, као и грађанима који верују у исправност политике коју води СПС.

„Наша коалиција је освојила за трећину бољи резултат, него на прошлим изборима и још једном потврдила да је друга по снази политицка групација у Србији“, рекао је Дачић Танјугу.

Он је на конференцији за новинаре рекао да су три листе – СНС, СПС и ДС – једине које су успеле да пређу цензус.

„Данашњи резултати говоре да би било природно и логично да се будућа власт формира по угледу на владину коалицију“, рекао је Бајатовић, објаснивши да су избори у Врбасу реалан показатељ политичког односа снага у Србији.

Коментаришући изјаву функционера ДС и председника Владе Војводине Бојана Пајтића да су гласови у Врбасу куповани за пет до осам хиљада динара и да су избори протекли у напетој атмосфери, Бајатовић је рекао да нема таквих сазнања, али да мисли да је било извесних тензија што је, како је оцени, и нормално у изборном дану.

„На улицама Врбаса је било лица из других градова Србије, али то није ништа чудно, јер различите странке имају различите стратегије приликом избора“, казао је Бајатовић.

Према проценама, на изборе је изашло више од 64 одсто грађана.

Право гласа на изборима имала су 36.824 бирача који су гласали за неку од осам пријављених изборних листа на 36 бирачких места.

На изборима за одборнике у Скупштини општине Врбас учествовале су изборне листе „Демократска странка – Др Бојан Пајтић“, затим „Александар Вучић – Српска напредна странка“ (Српска напредна странка, Нова Србија, Покрет социјалиста, Социјалдемократска партија Србије, Српски покрет обнове, Русинска демократска партија).

Под редним бројем три била је листа „Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС) – Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС) – Јединствена Србија (ЈС) – Савез војвођанских Мађара (СВМ) – Удружење Крајишника“, а потом листа „Либерално-демократска партија – Лига социјалдемократа Војводине“.

„Група грађана Сви заједно – Социјалдемократски савез – Бранислав Петровић“ била је под редним бројем пет, а следиле су „Демократска странка Србије – Асоцијација младих Врбас – др Војислав Коштуница“, „Српска радикална странка – др Војсилав Шешељ“ и „Група грађана Двери – За живот Врбаса – Иван Б. Костић“.

На осам изборних листа налазило се укупно 257 кандидата.

На предизборним митинзима учествовали су лидери свих политичких партија које излазе на изборе, а општину је у четвртак посетио и председник Србије Томислав Николић.

ОИК: СНС – 39, СПС – 22,4, ДС – 17 одсто гласова

Председник Општинске изборне комисије у Врбасу Предраг Радовић изјавио је да је та комисија до поноћи примила и обрадила податке са 12 бирачких места.

Он је казао Танјугу да је на тим бирачким местима укупно гласало 7.680 бирача и да је коалицији коју предводи Српска напредна странка припало 39 одсто гласова, коалицији на чијем челу је Социјалистичка партија Србије 22,4 одсто, док је за коалицију коју предводи Демократска странка гласало 17 одсто бирача.

„Оно што је најзначајније јесте да су избори протекли мирно и да Општинска изборна комисија није добила ниједан приговор на ток изборног поступка“, рекао је Радовић.

Он је додао да је свих 36 одборничких места затворено у 20 сати и поновио да је најбитније да ни на једном месту није било нерегуларности.

(ФоНет, Танјуг, РТВ, Бета)