Прочитај ми чланак

На протесту у Крагујевцу викали „Вучићу лопове“

0

Са протеста "Један од пет милиона" у Крагујевцу упућен је позив грађанима да "устану, разбистре Србију, а 'продавце магле' пошаљу заувек у политичку историју".

„Последњих месеци се густа отровна магла спустила над Србијом, загађен је ваздух, вода, загађена је медијска сцена, политички живот, међуљудски односи“, рекла је на Ђачком тргу потпредседница Демократске странке Драгана Ракић.

Она је казала да су у Демократској странци чврсто решени да стоје у „јединственом отпору“ са грађанима, опозиционим странкама, удружењима и синдикатима у жељи да руше „корумпирани криминални режим“.

„Само заједно у једној колони могуће је срушити аутократу“, оценила је Ракић.

Додала је да је бојкот избора уплашио Вучића и за њега нема решење, зато што ће бојкот потпуно оголити природу власти.

„Показаће да је у Србији дубока политичка криза. Одлука да се бојкотују избори је тешка, али једина права“, рекла је Ракић.

Оценила је да је грађанима тешко, али да је председнику Србије Александру Вучићу још теже. „Јер, признаћете није лако бити слуга, а глумити господара, бити луд, а правити се нормалан, бити кукавица, а правити се храбар, бити назадан, а правити са напредан, бити издајица, а правити се родољуб“, рекла је Ракић.

Потпредседник покрета Двери Милован Јаковљевић је рекао да за стање у земљи није крив само Вучић него и странци, „његови послодавнци који су га поставили за колонијалног управника“.

Оценио је да они одлично знају да су у Србији згажени устав, закон, људске и медијске слободе.

„Ћуте, зато што не могу да пронађу у Србији већег заговорника њихових интереса ни већег издајника српског народа који ће да их оствари, зато га трпе и њих се не тиче наша патња“, рекао је Јаковљевић.

Он је рекао да је Вучић поделио народ и цркву, али и „једну добру ствар“ – ујединио је људе који не пристају на терор, на његову криминалну и батинашку фалангу која у Србији утерује страх.

Јаковљевић је рекао да је страх разлог што на протесту није 15.000 људи. Поручио је да људе треба охрабрити и да народ мора да устане да би овај режим пао.

Протест у Крагујевцу завршен је шетњом од Прве крагујевачке гимназије централним градским улицама до зграде „Уреда“. Учесници шетње су дували у пиштаљке и узвикивали „Вучићу, лопове“.