Прочитај ми чланак

НА КОМЕМОРАЦИЈИ ЖРТВАМА ЈАСЕНОВЦА Додик одбио да пружи руку америчкој амбасадорки

0

Председник Републике Српске Милорад Додик поново се није руковао са амбасадорком САД у БиХ, Маурин Кормак, која је присуствовала комеморацији у Доњој Градини, где су у Другом светском рату хрватске усташе, у оквиру комплекса логора Јасеновац, побиле на стотитине хиљада српских цивила и на десетине хиљада Јевреја, Рома и хрватских антифашиста.

О Додиковом одбијању да пружи руку Комраковој, хрватски медији су известили као о инциденту и непримереном понашању председника Републике Српске.

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић

Подсећају да је Додик и прошле године учинио исто.

Иначе, Додик је на „црној листи“ америчког министарства финансија јер је означен као особа која прети миру и сигурности БиХ, угрожавајући спровођење Дејтонског споразума.

ДОДИК

У говору што га је одржао у Доњој Градини Додик је Указао како је јасеновачки логор био државни пројект НДХ за који „нико никада није одговарао“.

„Никада не можемо заборавити, а ни опростити Јасеновац“, казао је Додик додајући како су Срби у Јасеновцу страдали као жртве властитога страха, али и „илузија о суседима“ с којима су некада живели у заједничкој држави.

Као главно јамство да се такво што неће поновити Додик види Републику Српску коју је опет означио као „државу српског народа“.

„Нећемо пасти у страх и илузије успоставе друштва на каквоме је пропала бивша Југославија“, казао је Додик додајући како су Срби убијани где год нису имали своју државу.

У име власти Србије на комеморацији у Доњој Градини присутна је била председница Скупштине Србије, Маја Гојковић.

Она је поручила како Србија неће допустити порицање, оправдавање и заборав злочина почињених у Јасеновцу јер је ријеч о злочинима чији је циљ био затирање целих народа.

Казала је како су у темељима НДХ биле мржња и расизам те како то зло није потпуно нестало с урушавањем те државне творевине.

„Сваки покушај оживљавања усташтва и фашизма угрожава темељна људска права што се не смије допустити“, изјавила је Гојковић.

Подсећа се и да је Кормакова раније ове недеље у интервјују за ТВ Н1 рекла да Додик „није партнер“ САД у БиХ, јер доводи у питање територијални интегритет БиХ.

Данашње одбијање да јој пружи руку, Кормакова је прокоментарисала констатацијом да је не занима „ко се с ким руковао“, јер је у Доњу Градину стигла због одавања почасти жртвама, а не због садашњих политичара.

 

„Овај концентрациони логор нас подсећа на ужасна злодела која су почињена за време Другог светског рата и на фашизам који је све то проузроковао и због чега се цели свет згражао“, казала је америчка амбасадорка заборавивши да спомене да су жртве углавном били Срби, а организатори и извршиоци геноцида у Јасеновцу исклључиво Хрвати.