Прочитај ми чланак

МОЖЕ МИРНО ДА СПАВА: Комисија – докторат министра полиције није плагијат

0

ministar policije nebojsa-stefanovic

Независна комисија Универзитета Мегатренд која је проверавала докторску дисертацију министра Небојше Стефановића није нашла да има основа за њено поништавање.

Независна комисија састављена од професора са државних факултета једногласно је заузела став да не постоји основ за покретање поступка за поништавање доктората министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, објављено је данас на сајту приватног Мегатренд универзитета (www.megatrend-edu.net).  

Независна Комисија за оцену основаности покретања поступка поништавања дипломе навела је у свом извештају да сматра да не постоје недостаци који би дали основа да се због њих покрене поступак поништавања доктората.

У независној комисији за проверу квалитета докторске дисертације министра Небојше Стефановића су: професор Економског факултета у Суботици Божидар Лековић, професор у пензији Правног факултета у Београду Светислав Табароши, и Иван Радосављевић са Факултета политичких наука у Београду.

Комисија је, како се наводи, једногласно заузела став да не постоји основ за покретање поступка за поништавање дипломе Факултета за пословне студије у Београду о стеченом научном називу доктора економских наука, издате на име др Небојше (Бранко) Стефановића, пише у извештају.

Небојша Стефановић је дисертацију под називом „Нова улога стратегијског менаџмента у управљању локалном самоуправама (пример града Београда)“ одбранио 27. јуна 2013. на Факултету за пословне студије Мегатренд универзитета.

Аутентичност тог доктората су оспорила тројица научника из Србије који раде на универзитетима у Великој Британији. 

У извештају независне комисије, објављеном на сајту Мегатренда, наводи се да је комисија „приликом увида у текстове који су изнети у јавним гласилима, а којима се рад оспорава по основу несамосталности, уочила да су примедбе изнете на основу увида у радну верзију тезе, а не ону која је била предмет јавне одбране“.

„То се јасно види по означавању броја страница са текстовима чија се аутентичност доводи у сумњу. За разлику од опонената, комисија је имала увид у текст рада који је био предмет јавне одбране“, пише у извештају.

Комисија наводи да, полазећи од уверења да изнетим примедбама жели да се укаже на проблем инфлације највиших научних звања и подигне ниво научне критике у Србији, „дели забринутост опонената у погледу опште научне климе у земљи“.

Наводи се да је приликом детаљног увида у рад комисија уочила да се у њему могу наћи „извесни формални недостаци“ за које верује да је кандидату скренула пажњу и сама Комисија за одбрану тезе приликом јавне одбране и да је уобичајено да кандидат финалну верзију тезе која се јавно публикује донекле коригује уважавајући примедбе и сугестије које му се дају приликом одбране.

 „Пажљивим одмеравањем садржаја, обима и релативног значаја оспораваних делова текста за целину тезе Комсија је заузела став да они не могу бити основ, а у складу са прописима, да се покрене поступак за поништавање научног степена доктора наука по основу несамосталности рада“, пише у извештају независне комисије, испод којег је датум 23. септембар 2014.

Независна Комисија за оцену основаности покретања поступка поништавања дипломе Факултета за пословне студије у Београду о стеченом звању доктора економских наука, издате на име Небојше Стефановића формирана је одлуком Сената Мегатренд универзитета од 25. августа ове године.

(Бета, Фото: О. Бунић)