Прочитај ми чланак

Москва о посети Столтенберга Балкану: Провокација, САД и ЕУ подстичу србофобију

0

Посета Јенса Столтенберга Босни и Херцеговини и Србији је јасна провокација, јер како историја показује, појава Алијансе на Балкану увек је праћена тугом и губицима живота, пустошењем и ратним злочинима, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова

Недавна турнеја генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга на Балкану је постала још један доказ деструктивног курса северноатлантског блока, усмереног на интензивирање заоштравања земаља региона које су још увек ван Алијансе, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Боравак Јенса Столтенберга у Босни и Херцеговини и Србији био је јасно провокативан. Покушао је да се увуче у унутрашње ствари БиХ и изнуди приближавање те државе евроатлантским структурама. Агресивно је предлагао повећање сарадње са Београдом, упркос неутралном статусу Србије, оптуживши Русију за ‘све грехе'“, казала је Захарова на данашњем брифингу.

„Ништа ново. То је традиционални метод представника Алијансе да застраше своје партнере претњом која наводно долази из Русије. Полазимо од тога да НАТО мора да прекине своју политику дестабилизације Балкана, наметања сопствених правила и стварања нових линија поделе“, поручила је Захарова.

Она је додала да изјава Столтенберга о спремности блока да „створи безбедне услове за све људе на тзв. Косову“, како је дефинисано у Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, и кораци предузети за повећање величине косовских снага покрећу многа питања.

„Није позната ни једна чињеница када је НАТО контингент заштитио Србе од безакоња представника приштинских власти, од њиховог агресивног деловања на северу региона. Како историја показује, појава Алијансе на Балкану увек је праћена тугом и губицима живота, пустошењем и ратним злочинима“, истакла је Захарова.

САД и ЕУ подстичу агресивну србофобију

Захарова је навела да привремени органи самоуправе у Приштини настављају да ескалирају ситуацију у јужном српском региону, делујући искључиво у логици нарушавања аутохтоног неалбанског становништва и настојећи да појачају своје претензије на „државни“ статус.

„Такозване ‘албанске власти’ су, као и прошле године, грубо прекршиле изборна права локалних Срба, ускративши им могућност да учествују на ванредним изборима за Скупштину Србије у месту пребивалишта, који су заказани за 17. децембар ове године. Потпуно подругљиво звучао је предлог Приштине да се по том питању закључи нека врста ‘међудржавног’ споразума“, указала је Захарова.
Она је нагласила да премијер привремених приштинских власти Аљбин Курти наставља своју циничну уцену, извлачећи из Београда признање „независности“ региона.

„То је још један ударац устаљеној пракси гласања међу Србима под окриљем Мисије ОЕБС-а на Косову. САД и ЕУ, које на сваком кораку лицемерно журе да се понашају као шампиони озлоглашених демократских стандарда, у овом случају затварају очи пред кршењем основних права косовских Срба, што само подстиче  агресивну србофобију. Двоструки стандарди Запада какви и јесу“, закључила је.