Прочитај ми чланак

Момчило Крајишник: Нема на свету боље државе од Републике Српске

0

momcilo-krajisnik_0

Први председник Скупштине Републике Српске и хашки осуђеник Момчило Крајишник стигао око 18.40 сати на бањалучки аеродром авионом Владе РС из Београда. Као да сањам и да сам дошао са оног света, рекао Крајишник након изласка из авиона.

Авионом Владе Републике Српске у Бањалуку је из Београда стигао први председник Скупштине Републике Српске и хашки осуђеник Момчило Крајишник, јавља агенцијаАнадолија.

Крајишник је након изласка из авиона новинарима рекао да је под утисцима и да му се чини “као да сања и да је дошао са оног свијета“.

“Ви не знате каква је ова држава. Чувајте је, браните је. Боље нема на свету“, рекао је Крајишник, истакавши да једва чека да види своје унуке.

Није прецизно одговорио на новинарско питање да ли ће се поново бавити политиком, истичући да ће то Бог одлучити.

Најавио је да ће се вечерас обратити грађанима РС и целе БиХ на Палама.

“Не знам зашто је дочек организован, ја сам, ипак, ратни злочинац. Тек у ревизионом поступку морам доказати истину“, оценио је Крајишник.

Крајишник ће хеликоптером Хеликоптерског сервиса РС из Бање Луке бити пребачен на Пале где му је Општински одбор Српске демократске странке приредио свечани дочек.

Крајишник би око 19.30 сати требао да стигне на градски аеродром на Палама, гђе се већ окупило више стотина грађана.

Присутни на дочеку Крајишника на Палама носе транспаренте “Крајишник син српског народа“, “Стоп хашком терору“, “Добродошао“.

Момчило Крајишник стигао у Београд, вечерас дочек на Палама

Бивши председник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник стигао је данас, после издржане две трећине казне у Хагу, на београдски аеродром, јавила је, нешто после 18 сати, Радио-телевизија Републике Српске.

Крајишник је комби возилом превезен до авиона Владе Републике Српске, којим ће одлетети у Бањалуку, наводи та телевизија.

Новинари су остали ускраћени за његову изјаву, јер је трансфер из авиона обављен брзо и без могућности контакта с Крајишником. Крајишник ће, како је претходно саопштио Општински одбор СДС-а, на Палама свечано бити дочекан на градском шеталишту.

Он је био у притвору Хашког трибунала од априла 2000. године, а првостепено је био осуђен за злочине почињене током рата над несрпским становништвом у БиХ на 27 година затвора. Жалбено виће Хашког трибунала му је 17. марта 2009. изрекло казну од 20 година.

Крајишник је био један од оснивача Српске демократске странке у Босни и Херцеговини, а после првих вишестраначких избора у БиХ, 19. децембра 1990, изабран је за председника Скупштине БиХ.

Убрзо је изабран за председника Скупштине српског народа у БиХ, а почетком 1992, када је формирана Народна скупштина Републике Српске, за председника те скупштине и на том месту остао је до краја рата у БиХ.

Казну је од 2009. године издржавао у затвору у Енглеској, одакле је касније пребачен у Велс.

(РТС-Танјуг)