Прочитај ми чланак

Могући нови избори на северу Косова?

0

kosovo-mapa12

Тачијев окупаторскии министар администрације и локалне самоуправе Слободан Петровић каже за КИМ радио да је по шиптарском Закону последњи рок за одржавање конститутивних седница на северу Косова 11. јануар.

По истом Закону, уколико се конститутивне седнице не одрже у предвиђеном року, расписују се нови избори.
“Последњи рок је 11. јануар, након тога би требало да буду нови избори”, казао је Петровић.

Он је казао да су седнице, по његовим сазнањима, одложене за 15 часова, те да очекује да ће и бити одржане.

“Очекујем да ће се наћи решење како се не би одржали нови избори, нарочито имајући у виду да се Бриселу јуче и данас разговарало на ту тему”, рекао је Петровић који је и заменик Хашима Тачија.

У четири општине на северу Косова требало би да се одрже свечане седнице, на којима би одборници и градоначелници ступили на дужност.

(КиМ радио)

 

Крстимир Пантић: Одложена заједничка свечана седница четири општине са севера Косова

– Заједничка свечана седница четири општине севера Косова, која је требало да почне данас у 15 часова, одложена је, јер у Бриселу трају разговори Београда и Приштине на техничком нивоу о начину одржавања свечаних седница.

Градоначелник северне Косовске Митровице Крстимир Пантић рекао је, обраћајући се одборницима, да је седница одложена због данашњих разговора радних група Београда и Приштине у Бриселу, на којима би требало да буде донета одлука о начину функционисања општина у складу са Бриселским споразумом.

„Ово ни на који начин не значи да ћемо попустити под притисцима Приштине, да ћемо прихватити да радимо по законима такозване државе Косово, већ желимо да дамо шансу нашој влади и преговарачком тиму да у Бриселу испослују поштовање договореног“, рекао је Пантић одборницима.

Седници су присуствовали градоначелници општина Звечан, северна Косовска Митровица, Лепосавић и Зубин Поток, као и начелник Косовско-митровичког округа Васа Јелић.

Присуствовали су и одборници Грађанске иницијативе СДП-а и њихов лидер Оливер Ивановић, иако је раније најавио да ће бојкотовати свечану седницу општине Северна Митровица.

Заједничка седница одборника четири општине са севера Косова трајала је кратко, а присуствовали су јој и представници Еулекса и КФОР-а, док албански одборници нису били на седници.

Приштина на разговорима у Бриселу тражи да одборници и градоначелници положе заклетву у складу са косовским законима, док Београд и Срби са севера Косова инсистирају на статусној неутралности.

Свечана седница све четири општине са севера Косова и Метохије требало је да буде одржана данас у 15 сати у Звечану.

Седнице је првобитно требало да буду одржане пре подне и то у Лепосавићу у осам сати, у Зубином Потоку у 10, у Звечану у подне, док је седница општине Северна Митровица требало да буде одржана у 14 сати.

Касније је договорено да се на једном месту одржи свечана седница све четири општине и то у 15 сати.

Свечане седнице скупштина четири општине на северу Космета, које су биле заказане за 24. децембар, одложене су на захтев Владе Србије и молбу Европске уније, а косовско министарство локалне самоуправе саопштило је тада да четири општине на северу Косова нису испуниле правне захтеве за одржавање свечаних седница.

(Танјуг)

 

Неизвјесне седнице четири општине на северу Косова

Како извештавају приштински окупатосрски медији, који излазе и на српском, председници Листе „Српска“ у општинама Зубин Поток, сјеверна Митровица, Звечан и Лепосасвић су рекли да ће  полагање заклетве битиједино у „неутралној” форми. Они су послали позивнице несрпским одборницима без натписа „Република Косово“.

Тачијева окупаторска Влада је је обавјестила ЕУ да ће у случају неспровођења окупаторских закона председнике општина прогласити нелегалним.

Председници општина са Листе „Српска“ из четири општине са севера су најавили  конституисање општинских скупштина, али не и по окупаторском Уставу Косова.

Они су послали позивнице свим општинским одборницима, али на инаугурацији неће учествовати 11 несрпских одборника из овх општина, 10 Албанаца и један Бошњак.

Беле позивнице без икаквих државних симбола у којима се обавјештава само о мјесту и времену одржавања засједања, предсједник општине сјеверна Митровица Крстимир Пантић је послао у четвртак око 19:30 часова српским одборницима.

Sever kosovo 232

Исте позивнице су примили и несрпски одборници три северне општине.

Слика Светог Димитрија, иначе заштитника северног дијела Митровице, Косово са фуснотом у којој се појашњава да је „назив без прејудицирања статуса и у складу са Резолуцијом СБ УН 1244 и мишљењем Међународног суда правде о декларацији о независности Косова“ су неки од елемената које је на позивницама ставио и упутио и албанским одборницима градоначелник Ссјеверне Митровице Крстимир Пантић.

Изабрани одборник у општини сјеверна Митровица из Демократске партије Косова Агим Дева рекао је да његови сународници неће положити заклетву, уколико лого Косова не буде јасно истакнут на позивницама и документима којим се потврђују мандати.

„Нико од нас неће попустити. Без логоа Косова на заклетви и на другим документима, нећемо се потписати, макар избори били поништени“, казао је Дева. Он у изјави за Радио Слободна Европа наглашава да је нејасно зашто се избјегава истицање симбола Косова, када су локални избори на сјеверу спроведени по приштинскимзаконима.

Емир Аземи из Демократске партије Косова као разлог бојкота наводи непоштовање приштинских закона приликом конституисања Скупштине и, према томе, једна трећина одборника неће се одазвати овој сједници.

„Ми смо били конструктивни, били смо за то да се пронађе алтернативно рјешење у складу са законима Републике Косово. Али новоизабрани предсједник наставио је да игнорише једну трећину чланова Скупштине, сматрајући их вишком у Скупштини. Ниједном се није консултовао са нама о датуму одржавања сједнице, како би се наставило са радом“, каже Аземи, додајући да испред зграде Општине и даље стоје симболи државе Србије.

Аземи истиче да, уколико се конституисање обави у складу са приштинским законима и уколико Албанци добију другачије инструкције, дјеловаће у складу с тим.

Иначе, будућа Скупштина општине северна Митровица имаће 19 одборника. По шест ће имати ГИ „Српска“ и СДП Оливера Ивановића, три одборника имаће ПДК – Демократска партија Косова, а по једног ЛДК – Демократски савез Косова, СЛС – Самостална либерална странка, ААК-ЛДД – Алијанса за будућност Косова – Демократски савез Дарданија и Бошњачка странка Демократске акције.

(info-ks.net)