Прочитај ми чланак

МОГЕРИНИ: Реалне шансе за споразум Београда и Приштине наредних месеци

0

Верујем да постоји реална шанса да председници Вучић и Тачи могу постићи споразум о свим отвореним питањима између наредних месеци, рекла је Могерини у обраћању амбасадорима ЕУ у Бриселу

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини изјавила је данас да верује да постоји реална шанса за постизање свеобухватног, правно обавезујућег споразума о нормализацији односа Косова и Србије наредних месеци.

foto: flickr

„Верујем да постоји реална шанса да председници (Александар) Вучић и (Хашим) Тачи могу постићи споразум о свим отвореним питањима између Београда и Приштине, свеобухватан, правно обавезујући споразум о нормализацији односа две стране, споразум који је у потпуности у складу са међународним правом и који може допринети стабилизацији читавог региона“, рекла је Могерини у обраћању амбасадорима ЕУ у Бриселу.

Могерини је рекла да ЕУ мора да „настави рад на Балкану и са Балканом са одлучношћу, истрајношћу и тврдоглавошћу“ додајући да је „прошла година била невероватно интензивна“ да ће „наредни месеци бити још више одлучујући“.

„Допустите да се поиграм са датумима јер се идуће године, 2019. навршава 20 година од рата на Косову: верујем да је време да се коначно оконча тај укоб. Дакле, верујем да морамо учинити све што можемо заједно са партнерима у Европи, региону и на међународној сцени, почев од Савета безбедности УН, да подржимо преговоре кроз дијалог и унутар међународне заједнице“, рекла је Могерини.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност је подсетила и да је пред лето постигнут споразум Атине и Скопља и да се за неколико недеља одржава референдум о томе, као и да ће наредна година бити интензивна година за припреме отварања приступних преговора с Македонијом и Албанијом.

„Те прилике се морају искористити сада – ова година је та година. Није реч о уступку, то је у интересу европских грађана, како унутар ЕУ тако и изван ње. На Балкану је данас врло јасно да је ЕУ референтна тачка. И допустите да кажем свима онима који се плаше да су друге снаге све присутније у региону – кадгод смо ми присутни у региону, за друге нема места“, додала је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!