Прочитај ми чланак

Могерини: Косово је Европа

0

Приштина -- Висока представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини је посланицима Косова рекла да Косово нема потребе да буде део Европе, јер је Косово Европа.

Фото: Бета/АП, архива

Фото: Бета/АП, архива

„Рекла сам председнику и премијеру: Ви немате потребе да постанете Европа, ви сте Европа“, рекла је Могерини у говору.

Она је рекла да је јучерашња одлука Европске комисије да препоручи укидање виза за грађане Косова од изузетног значаја не само за Косово већ и за Европску унију.

„Људи на Косову и ви знате да је то изузетно значајан дан за Косово. Једна изузетно добра недеља за Косово. Не желим да преузмем заслуге за УЕФУ, али смо јуче постигли велики успех. То захваљујући великом послу који сте урадили заједно с нама. Данас треба да планирамо заједнићку будућност. Либерализација виза се не слави само на Косову, већ и Европска унија слави“, оценила је Могерини.

Висока представница ЕУ је позвала политичке партије на дијалог и казала да су сукобу међу странкама део демократије, а „када су у питање велике одлуке, онда је потребно јединство“, рекла је Могерини, додавши да ЕУ пружа подршку свим значајним процесима на Косову.

Казала је да је дијалог Косова и Србије, којем она помаже, тежак процес за обе стране, али је позвала да се он настави.

Говорећи о Асоцијацји општина са српском већином на Косову, Могерини је рекла да неће бити паралелне власти на Косову и да ће се Асоцијација формирати на основу косовског Устава и закона.

Она је истакла да ће визна либерализација имати позитиван утицај и на свакодневни живот и на политику.

„Ово значи да је Косово Европа, и да ми радимо на интеграцији Косова у ЕУ“, рекла је Могерини на конференцији за новинаре након разговора са косовским премијером Исом Мустафом и комесаром ЕУ за миграције Димитрисом Аврамопулосом.

Говорећи о наставку дијалога Београда и Приштине, она је рекла да су постигнути бројни споразуми али да сада треба дати импулс њиховој примени на обе стране.

„Мени као посреднику је најважње да споразуми буду спороведени како треба на корист људи, и у циљу јачања институција, државе и веза у региону“, рекла је Могерини.

Аврамопулос је рекао да је Косово „део европске породице“, да је остварило значјана напредак и успешне напре у испањавању потребних критеријума на пољу правосудја и унутрашњих послова.

„Наш извештај потврдјује да су сви критеријуми испуњени. До момента ступања на снагу визне ллбералализације Косово треба да ратификује споразум о граници са Црном Гором и да још јаце ради на борби против корупције и организованог криминала“, рекао је он.

Он је додао да Европа није ту да било шта намеће,а ли да у свету постоји перцепција да је Косово корумпирано и да је организовани криминал још ту, па треба радити на томе.

Могерини и Аврамопулос су у Приштину допутовали дан након што је Европска комисија Косову издала препоруку за либерализацију виза.

Висока предсавница је додала да је једна од тема разговора са косовским званицницима био и бриселски дијалог, односно спроводење постигнутих споразума.

Мустафа је рекао да је на радном ручку са европским званичницима било речи о многим питањима од заједничког интереса, као што је препорука о визној либерализицаји, борба против корупције, насилног екстремизма и тероризма, као и дијалог са Београдом.

Могерини се након састанка са Мустафом састала и са косовским председнком Хашимом Тачијем и са председником скупштине, Кадри Весељијем. Председник Скупштине Косова Кадри Весељи је на свечаној седници Скупштине Косова рекао да је место Косова у Европској унији.

„Наша оријентација ка ЕУ је циљ који уједињује све грађане Косова. Уједињује цивлно друштво и медије. Ми смо поносни на прозападне институције које имамо на Косову“, рекао је Весељи.