Прочитај ми чланак

Могерини и Девенпорт траже да се Србија окрене против Москве!

0

majkl-devenport

БЕОГРАД – У Београду је данас почела конференција „Заједничка спољна и безбедносна политика ЕУ и приступање Србије“ поруком високе представнице ЕУ Федерике Могерини да очекује да прва преговарачка поглавља буду отворена ове године и да Србија напредује у усклађивању спољне политике са европском.

Она је рекла да се Србија обавезала да постепено приближава своје ставове у заједничкој спољној и безбедносној политици ставовима Европске уније.

„Жељно ишчекујемо да видимо напредак у овој области, као и да водимо и развијамо дијалог са Србијом о бројним питањима у области заједничке спољне и безбедносне политике“, наводи се у поруци коју је на отварању скупа прочирао шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт.

Могерини је такође поздравила посвећеност српске Владе приоритетном стратешком циљу, а то је приступање Европској унији.

„Европска унија наставља да пружа Србији пуну подршку на њеном путу ка Унији. Србија је отворила приступне преговоре са ЕУ прошле године. Очекујем да ће Србија моћи да отвори прва поглавља у тим преговорима колико још ове године“, наводи се у поруци.

Она је поздравила и посвећеност Србије заједничким вредностима демократије, владавине права и поштовања основних права, а то има још и већу важност у години у којој Србија председава ОЕБС-у.

 

Висока представница је подсетила и да се у свету који се мења великом брзином ЕУ и Србија суочавају са озбиљним, новим безбедносним изазовима, нарочито на Истоку и на Југу.

„Европска унија тренутно реализује 16 цивилних и војних операција у оквиру своје Заједничке безбедносне и одбрамбене политике. Својим учешћем Србија нам помаже у борби против пирата на обалама Африке и поновном успостављању стабилности у Сомалији, Малију и Централноафричкој Републици“, наводи се у поруци.

Понекад се ова места чине врло удаљенима. Али, безбедносни изазови које та места стварају утичу на све нас, закључила је Могерини.

 

Извор: Танјуг