Прочитај ми чланак

МОЋНИ АМЕРИЧКИ КОНГРЕСМЕН штити Харадинаја од Србије

0

eliot-engel-01-foto-reuters_f

Главни албански лобиста у Конгресу САД изјавио је да „Србија треба да престане с ловом на вештице” и повуче оптужницу против Рамуша Харадинаја.

Ослобођен

Суд у Крању јуче по подне је вратио пасош Рамушу Харадинају и он је постао слободан да се врати у Приштину, где су одмах почеле припреме за свечани дочек. Претходно је Приштина упутила протестну ноту у којој се позвала на Конвенцију УН о специјалним мисијама.

Елиот Енгел, који је члан утицајног Комитета за спољне послове у Представничког дома Конгреса САД, јуче се у Вашингтону жестоко обрушио на Србију због привођења Харадинаја у Словенији по српској оптужници за ратне злочине на Космету.

– Активности Србије у случају Харадинаја су у супротности са циљевима дијалога између Београда и Приштине. Ако Србија заиста жели да покаже да је спремна за нормализацију односа с Косовом, она треба да престане с ловом на вештице. Такође, влада и правосуђе Словеније би начинили исправан корак ако би Харадинају омогућиле да се одмах врати на Косово – поручио је конгресмен.

Енгел је представник Демократске партије из Њујорка, а још од средине деведесетих лобира за косметске Албанце.

„Вашингтон пост” је 1996. објавио да „циљеве Косова одржава живим у Вашингтону мала група конгресмена с Енгелом на челу”. Свих протеклих година он је снажно лобирао за „независно Косово”, подносио резолуције и држао говоре у Конгресу.

За све ово су Енгела окупаторско-шиптарске власти наградиле тако што је 2005. једна улица у Пећи названа по њему, и први је страни политичар који је говорио у окупаторско-шиптарској Скупштини на Космету после самопроглашења независности 2008. године.

Извор: Блиц.рс