Прочитај ми чланак

ПРЕМИНУО пре три године: Мистерија смрти Владимира Цвијана

0

За смрт бившег посланика, некадашњег саветника и генералног секретара председника Србије и функционера СНС Владимира Цвијана јавност је сазнала тек синоћ. Иако је прошло три године откако је преминуо, о томе није објављена ниједна вест, саопштење, читуља… Како је могуће да у ери друштвених мрежа и масовних медија, у којима се вести преносе из минута у минут, о смрти некадашњег високог политичког функционера и адвоката сазнајемо три године касније?

И даље нема званичних информација где је и како преминуо Владимир Цвијан. Његова смрт незванично је потврђена нашем порталу у Институту за судску медицину, као и у Адвокатској комори Србије.

Vladimir Cvijan Foto:Screenshot/Youtube/RTV Marš HD Valjevo

Виктор Гостиљац, председник АКС, потврдио је у изјави за лист “Данас” да је Цвијан због смрти избрисан из њиховог именика. Гостиљац је истакао да је то учињено по сазнању да је адвокат Цвијан преминуо, али није могао да прецизира када је то било.

Није познато зашто се Адвокатска комора није огласила саопштењем по добијању те информације, а то није учинила ни Скупштина Србија.

Заправо, о смрти Цвијана у претходне три године није објављена ниједна вест нити саопштење, није виђена читуља и последњи поздрав у новинама.

Да је он преминуо, пре осталих знао је Срђан Миливојевић, бивши посланик Демократске странке. Он је у фебруару ове године у емисији “Без цензуре” позвао јавност да се запита где је нестао Цвијан, а за Нова.рс каже да је вест о његовој смрти имао много раније.

“Оно што је необично је да једна тако позната политичка личност умре, а да то нико не зна и да о томе нико не пише. Ја сам то чуо много пре гостовања у тој емисији. А како, то ћу задржати за себе”, наводи он.

Миливојевић додаје да је чудно што је и у тајности сахрањен, те да све то отвара многа питања и недоумице. Упитан да ли је он неког обавестио, Миливојевић наводи да јесте неке новинаре.

“Обавестио сам неке храбре и поуздане новинаре, али они су већ били претрпани послом око скандала и афера које су се дешавале. Сада је време да се све то истражи”, додаје он.

“Вест о смрти увек негде исплива”

И за социолога и истраживача Биродија Зорана Гавриловића је чудно што се вест о смрти Зорана Цвијана, личности која је била део јавне сфере, сазнаје три године касније.

“Реално, и да је у питању мање позната личност, вест о смрти негде исплива. Био је и у бившој и у новој власти. Интригантно је да тек сад сазнајемо да је преминуо. Ако постоји та врста моћи да се на том нивоу филтрирају информације, онда смо у великом проблему”, каже Гавриловић за Нова.рс, али додаје и да смо “ушли у ту фазу када више ништа није шок”.

Како је објавио Истиномер, од октобра 2004. био је ангажован као консултант за послове стручне анализе из области права за потребе кабинета председника Бориса Тадића и као секретар Правног савета председника Србије. У фебруару 2008, после поновног избора Тадића за председника, именован је за саветника, а обављао је и дужност генералног секретара.

Председништво је напустио 2010. године, да би потом приступио Српској напредној странци. На листи те партије наступио је на парламентарним изборима 2012, када је и изабран за народног посланика, да би већ наредне године напустио ту странку.

Дао је оставку на све партијске функције и затражио да га избришу из списка чланова.

Тада је изашао у јавност са оштрим оптужбама на рачун Александра Вучића, који је у то време већ преузео СНС и обављао функцију првог потпредседника Владе.

Након тога основао је Републиканску партију, а касније се у појединим медијима појавила информација да је напустио земљу, да живи у Америци…

Од тада до данас и вести о смрти, закаснелој читаве три године, о Цвијану се није много ни знало ни говорило.