Прочитај ми чланак

Милогорци у Тачијевој влади; Немачка не да датум без примене Бриселског споразума

0

hasim-taci-milo-dukanovic-razgovarali-budvi-nastavljaju-dobru-saradnju-slika-49881(Танјуг)
Хашим Тачи: Црногорска мањина може чинити и део нове окупаторске Владе Косова
Хашим Тачи казао је данас да очекује да ће црногорска заједница имати место у окупаторском косовском уставу, као и да може чинити део нове Владе.

Тачи је у Приштини примио црногорску делегацију, коју је предводио министар културе Бранислав Мићуновић, а која учествује на Форуму пријатељстава Косова и Црне Горе.

Тачи је оценио да је изузетно значајна улога Црне Горе у повезивању регије.

Према његовим речима, очекује се завршетак скупштинске процедуре и измене Устава, како би се обезбедило место црногорској заједници у највишем правном акту Косова и гарантовало место у окупаторском косовском парламенту.

Црногорска мањина може чинити и део нове „Владе Косова“, казао је Тачи, преноси портал Телевизије Црне Горе (ТВЦГ).

Оцењујући веома успешним Форум пријатељства Косова и Црне Горе, Тачи је подржао његово институцинално постављање, које би имало шири регионални значај.

У делегацији Црне Горе били су и градоначелници Улциња, Плава, Рожаја, као и председник Скупштине Берана, који су разговарали о путној и граничној инфраструктури, отварању нових граничних прелаза и о повратку расељених лица на Косово.

Како преноси ТВЦГ, активисти Покрета за самоопредељење Албина Куртија током Форума прекинули су панел о мањинама, када су истакли пано с натписом „Албанци у Црној Гори су дискриминисани, ово није пријатељство“.

Након краћег прекида, како се наводи, панел је наставио рад где су представници надлежних министарстава говорили о правима и законској регулативи мањинска права у Црној Гори.

Bundestag-nemacka-parlament04(Вечерње новости)
Немачка увoди клаузулу – одлагање преговора ако се не примени бриселски споразум?

Лидери држава ЕУ крајем јуна наложиће Европској комисији да изради платформу о приступању Србије, а датум за формални почетак преговора требало би да буде одређен у октобру, када буде готов нови извештај Штефана Филеа о напретку наше земље.

Како сазнају „Новости“, шефови држава и влада ЕУ најближи су оваквом сценарију. Одлука Европског савета 28. јуна највероватније ће садржати и клаузулу да се датум званичног почетка преговарања може одлагати, уколико се процени да имплементација споразума Београда и Приштине не иде очекиваним темпом.

На овај начин, биле би помирене различите струје унутар саме ЕУ, одато признање Србији за огроман напредак у нормализацији односа са косовским Албанцима, али и задовољена Немачка, држава која има најтврђи и пресудни став када је реч о нашим европским интеграцијама.

Према нашим информацијама, фракција владајуће немачке коалиције ЦДУ-ЦСУ, коју предводи Андреас Шокенхоф, спремна је да у Бундестагу прихвати препоруку своје владе да се Србији одобри почетак преговора, али ће инсистирати да канцеларка Ангела Меркел на Европском савету тачан датум услови применом бриселског споразума.

Српски државни врх, међутим, очекује да став Европског савета у јуну буде јасан и недвосмислен. Премијер Ивица Дачић не очекује „условне датуме“, а вицепремијерка Сузана Грубјешић каже за „Новости“ да је неопходан позитиван приступ, без додатног условљавања:

– Само на тај начин постиже се даљи напредак на европском путу.

Директор Канцеларије за европске интеграције Милан Пајевић потврдио нам је да ће Европски савет, највероватније, уместо тачног датума, наложити ЕК да предузме кораке неопходне за почетак преговора.

– У суштини, датум и зелено светло за започињање техничке припреме преговора су иста ствар. У случају тог, позитивног сценарија, Европска комисија би утврдила тачне смернице преговарања и започела такозвани скрининг усаглашености наших прописа са европским – каже Пајевић.

И Венсан Дежер, шеф Делегације ЕУ у Србији, објашњава да преговори не могу почети дан после позитивне одлуке Европског савета, већ да се мора припремити преговарачки оквир, утврдити кључни елементи и рокови, за шта је сигурно потребно неколико месеци.