Прочитај ми чланак

Мило у паници: Албанци уцењују Вујановића и траже референдум

0

Албанске странке уцењују државни врх Црне Горе датумом одржавања референдума за осамостаљивање општине Тузи, или ће у противном кандидат ДПС-а на председничким изборима Филип Вујановић остати без њихове подршке.

Албанске партије неће подржати Вујановића, уколико до 7. априла не буде одређен датум референдума за осамостаљивање општине Тузи, најавио је посланик са листе Форца за јединство и одборник Грађанске иницијативе у подгоричком парламенту Васељ Сиништај.“Ми верујемо да ћемо дефинисати датум одавања референдума о осамостаљивању општине Тузи. Уколико не буде дефинисан пре одржавања председничких избора тачан датум референдума, онда нема договора“, јасан је Сиништај.

Он за подгорички портал Аналитика није желео да коментарише изјаву политичког директора ДПС-а Тарзана Милошевића да ће референдум у Тузима бити расписан али да не зна кад, наводећи да о том питању треба да се изјасне премијер Мило Ђукановић или председник Филип Вујановић.

Мањине су потписале заједнички Споразум са ДПС, али је остало да се дефинише и анекс споразума.

„Предуго траје њихово обећање. Ово је тренутак да они сами испуне оно што су обећали грађанима. Ако овог пута то не ураде онда је питање када ће. Сам референдум не значи аутоматско добијање статуса општине већ о том питању треба да се изјасни прво Влада па онда и Скупштина. Видећемо да ли имамо већину у Скупштини за изгласавање тог предлога“, поручио је Сиништај.

Тузи се налази у југоисточном делу Подгорице и обухвата црногорски део Малесије. Њени становници су углавном припадници албанске националности, а представници албанских политичких партија захтевају од црногорских власти да Тузи буде самостална општина.

 

(Танјуг)